Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Φέτος «δολοφονείται ένας δημοσιογράφος κάθε πέντε ημέρες»

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 ένας δημοσιογράφος βρίσκει το θάνατο κάθε πέντε ημέρες σε όλο τον κόσμο, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η οποία δημοσιεύει έναν κατάλογο οργανισμών και αρχηγών κρατών που χαρακτηρίζει «διώκτες της ελευθερίας της πληροφόρησης» και των δημοσιογράφων σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τον «ξέφρενο» ρυθμό που έχει αποκτήσει η βία εναντίον των δημοσιογράφων και των πολιτών οι οποίοι δημοσιογραφούν συνήθως μέσω Διαδικτύου, και «αναφέρουν ότι συνολικά 21 δημοσιογράφοι, 6 χρήστες του Διαδικτύου και πολίτες-δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του 2012 [...] πολλοί εξ αυτών σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Σομαλία και Συρία», κάτι το οποίο σημαίνει ότι βρίσκει το θάνατο "ένας κάθε πέντε ημέρες».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν επίσης έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των διωκτών της ελευθερίας της πληροφόρησης», και τονίζουν πως ακόμα και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δικτάτορες -ο Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη, ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στην Υεμένη- έπεσαν μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον τους το 2011, ο αριθμός των εχθρών της ελεύθερης πληροφόρησης «δυστυχώς δεν μειώθηκε».

Ο κατάλογος που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση περιέχει 41 ονόματα αρχηγών κρατών και οργανώσεων. Ανάμεσά τους είναι η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, ο Φαρχάν Τζιμίς Άμπντουλ, ένας Σομαλός δημοσιογράφος ο οποίος εργαζόταν σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό στο Πούντλαντ, δολοφονήθηκε στην περιοχή αυτή, η οποία έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της. Είναι ο πέμπτος δημοσιογράφος ο οποίος βρίσκει το θάνατο στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, όπως είπαν σήμερα συνάδελφοί του και ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από μασκοφόρους ένοπλους οι οποίοι διέφυγαν χωρίς να αφήσουν ίχνος», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γκέλε, ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Πούντλαντ στην Γκαλκάγιο. «Ουδείς έχει συλληφθεί ως τώρα, αλλά η έρευνα συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Ο Άμπντουλ δολοφονήθηκε μια ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με την RSF, η Σομαλία είναι η χώρα της Αφρικής όπου καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων στην ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...