Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Δημοσιογράφος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε

Μεξικό — Αστυνομικοί εντόπισαν τη σορό του Μάρκο Αντόνιο Άβιλα στο πλάι ενός δρόμου μια ημέρα αφότου απήχθη από μια ομάδα ενόπλων σε πλυντήριο αυτοκινήτων στη Σιουδάδ Ομπρεγόν, είπε ο Χοσέ Λαρινάγα, εκπρόσωπος της πολιτειακής εισαγγελίας.

Η σορός έφερε σημάδια που καταδεικνύουν ότι ο δημοσιογράφος βασανίστηκε ενώ βρέθηκε επίσης ένα σημείωμα από αυτά που συνηθίζουν να αφήνουν οι εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Άβιλα κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ για την τοπική εφημερίδα Diario de Sonora και είχε ασχοληθεί εκτενώς με τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Από τη Σονόρα, η οποία συνορεύει με την Αριζόνα, περνάει μια σημαντική οδός μεταφοράς ναρκωτικών που χρησιμοποιεί το καρτέλ Σιναλόα. Ηγέτης αυτής της συμμορίας είναι ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στο Μεξικό, ο Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν.

Η δολοφονία ακολουθεί εκείνες άλλων τριών δημοσιογράφων στην πολιτεία Βερακρούς, στο ανατολικό Μεξικό, τον περασμένο μήνα.

Πάνω από 70 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα καρτέλ των ναρκωτικών θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές από τις δολοφονίες αυτές, όμως πολύ λίγες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί.

Το 2011 το Μεξικό βρέθηκε στην τρίτη θέση του καταλόγου των πιο επικίνδυνων κρατών για τους δημοσιογράφους --μετά το Πακιστάν και το Ιράκ--, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...