Κυριακή 12 Μαΐου 2013

«Επιτυχημένη άσκηση επί χάρτου» η διημερίδα για τα ατυχήματα, τις καταστροφές και τα ΜΜΕ


Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε, από την Περιφέρεια Κρήτης, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου με θέμα "Ατυχήματα, καταστροφές και επαρχιακά μέσα ενημέρωσης".

Η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε "επιτυχημένη άσκηση επί χάρτου" συνέβαλε στο να αλληλοκαταννοήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές την αναγκαιότητα συνεργασίας και εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις τους.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις και τις ομαδικές συζητήσεις, τα επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα τοπικά έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στο πλαίσιο μιας οργανωμένης κοινωνίας σε περιόδους έκτακτων αναγκών, κρίσεων, καταστροφών, ατυχημάτων και ακραίων φαινομένων.

Η συμβολή τους είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη, ενημέρωση, καθοδήγηση του κοινού σε ορθές πρακτικές και την αποφυγή πανικού.

Συμβάλλουν, επίσης, στη μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες καθώς και στην μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων, όπως επίσης και τη μακρά περίοδο της αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζώης και την εύρυθμη λειτουργία μετά από έκτακτα συμβάντα...

Χρειάζεται όμως να τηρούνται απ'όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κάποιες αρχές και διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Μεταξύ των αρχών που συμφωνήθηκαν ότι πρέπει να τηρούνται σε έκτακτες καταστάσεις είναι :

Αποστολή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης η προταστασία της ζωής , της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών και η παροχή βοήθειας και περίθαλψης.

Στόχος των μέσων ενημέρωσης η επακριβής πληροφόρηση των πολιτών για την καλύτερη δυνατή προστασία τους σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών , λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων κατά περίπτωση υπηρεσιών...

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν είναι η σύσταση γραφείου τύπου ανά υπηρεσία ή ευρύτερα με τον αρμόδιο εκπρόσωπο τύπου να είναι κατάλληλα καταρτισμένος.

Επίσης εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (σε θέματα επικοινωνίας) και των δημοσιογράφων (σε εξειδικευμένα αντικείμενα ατυχημάτων και καταστροφών) με αμοιβαία συνεργασία.

Επίσης, στις ανακοινώσεις-λήξης της διημερίδας σήμερα το μεσημέρι παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Απόστολου Βουλγαράκη, και Νίκου Καλογερή- τονίστηκε ότι: «Τα επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα ο τοπικός και επαρχιακός τύπος έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στα πλαίσια μιας οργανωμένης κοινωνίας σε περιόδους εκτάκτων αναγκών, κρίσεων, καταστροφών, ατυχημάτων και ακραίων φαινομένων.

Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και περιστατικών είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη, την ενημέρωση, την καθοδήγηση του  κοινού σε ορθές πρακτικές και την αποφυγή πανικού. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες καθώς και στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων, αλλά και κατά την μακρά περίοδο της αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την εύρυθμη λειτουργία μετά από έκτακτα συμβάντα».

Από τον συντονιστή Παναγιώτη Αλεβαντή και τους εισηγητές που συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων υπηρεσιών και του Τύπου παρουσιάστηκαν προτάσεις που στοχεύουν στην επιτυχή διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται απαρέγκλιτα, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κάποιες αρχές και διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων, όπως:

- Αποστολή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είναι η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών και η παροχή βοήθειας και περίθαλψης.

- Στόχος των μέσων ενημέρωσης είναι η επακριβής πληροφόρηση των πολιτών για την καλύτερη δυνατή προστασία τους σε όλες τις φάσεις αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων κατά περίπτωση υπηρεσιών.

Η επαλήθευση των ειδήσεων είναι πολλαπλά αναγκαία σε περιπτώσεις ατυχημάτων και καταστροφών με γνώμονα το συμφέρον και την προστασία των πολιτών και την αποφυγή πανικού και αδικαιολόγητων ψυχολογικών καταπονήσεων.

Η μετάδοση εικόνων και ειδήσεων σε ατυχήματα και καταστροφές πρέπει να διέπεται από κοινωνική ευαισθησία. Οι ειδικοί αποθαρρύνουν την υπερβολική προβολή παραβατικών και επιβλαβών συμπεριφορών με τρόπο που να παρακινεί σε μίμηση επειδή εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα.

- Η συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση και στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου αρχών, υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης για την καλύτερη προστασία των πολιτών.

Η κριτική και η επισήμανση των ελλείψεων ωφελεί όταν γίνεται ΠΡΙΝ ή ΜΕΤΑ το ατύχημα ή την καταστροφή αλλά είναι έως και επικίνδυνα αντιπαραγωγική όταν γίνεται ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της αντιμετώπισης / επέμβασης όπως είναι και η προβολή ανεπιβεβαίωτων, παραπλανητικών ή ψευδών ειδήσεων.

- Τα μέσα ενημέρωσης έχουν δικαίωμα και υποχρέωση σε έγκυρη και πλήρη πληροφόρηση για τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και καταστροφών ΠΡΙΝ, για τα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού ΚΑΤΑ αλλά και για τα πραγματικά αίτια και τα διδάγματα ΜΕΤΑ από τα ατυχήματα ή τις καταστροφές.

- Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να κατανοούν την ψυχολογική επιβάρυνση που υφίστανται τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της επέμβασης σε ατυχήματα και καταστροφές αλλά και εν γένει οι πολίτες.

Οι αρχές, οι υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης θα συνεργαστούν αρμονικότερα σε περιπτώσεις ατυχημάτων και καταστροφών αν έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σχετικά με την διαχείριση της μεταξύ τους σχέσης και έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες ασκήσεις.

Σύσταση γραφείου τύπου ανά υπηρεσία ή ευρύτερα. Ο αρμόδιος εκπρόσωπος τύπου (spokesperson) να είναι κατάλληλα καταρτισμένος.

Μόνιμη περιοδική εκπομπή στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για θέματα προστασίας των πολιτών με τη συμμετοχή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (σε θέματα επικοινωνίας) και των δημοσιογράφων (σε εξειδικευμένα αντικείμενα ατυχημάτων και καταστροφών) με αμοιβαία συνεργασία. Διοργάνωση και ασκήσεων με τη συμμετοχή των ΜΜΕ.

Οι εισηγητές της διημερίδας

-Γιώργος Σταυρακάκης, Ευρωβουλευτής, πρώην διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Διδάγματα από έναν σεισμό»

- Δημήτρης Πύρρος, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ «Από τι κινδυνεύουμε στην Κρήτη - η εικόνα του διασώστη»

- Κώστας Χολέβας, πολιτικός μηχανικός, πρώην εθνικός εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ: «Πως «φτιάχνεται» μια κρίση»

- Αντώνης Ρενιέρης Δημοσιογράφος «Καταστροφές και Τύπος»

- Παναγιώτης Αλεβαντής, φυσικός, υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ανασκόπηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις αρχών και μέσων ενημέρωσης»

Σταύρος Αρναουτάκης: Ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία

Στην έναρξη της διημερίδας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, καθώς επίσης στην μνήμη των Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη. Ο Περιφερειάρχης είπε ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη τους για την μεγάλη προσφορά τους ενώ πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης ήταν πάντα παρόντες σε όλες τις δραστηριότητες του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας, και που σήμερα είναι οι μεγάλοι απόντες, ενώ αν βρισκόταν στην ζωή θα ήταν εδώ κοντά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...