Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

"Ατυχήματα, καταστροφές και επαρχιακά μέσα ενημέρωσης"


O ρόλος και η συνεργασία των Υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των υπευθύνων πολιτικής προστασίας και των μέσων ενημέρωσης στην επιτυχή αντιμετώπιση ατυχημάτων ή καταστροφών πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της διημερίδας με θέμα 'Ατυχήματα, Καταστροφές και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης' που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα 'Αγία Σοφία') στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Στόχος της διημερίδας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και η οποία απευθύνεται στους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των Δήμων και της Περιφέρειας, στους εκπροσώπους των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ατυχημάτων και καταστροφών (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό κ.λπ.) και στους εκπροσώπους των επαρχιακών μέσων ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, ενημερωτικά portal), είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από συζητήσεις, στο πλαίσιο ομάδων εργασίας, να καταλήξουν σε ορισμένες από κοινού συμφωνημένες αρχές και θεμελιώδεις κατευθύνσεις που θα τις εφαρμόσουν κατά την παρουσίαση, τον σχολιασμό και την αντιμετώπιση μελλοντικών ατυχημάτων και καταστροφών, αλλά και των οδηγιών προς το κοινό, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των συνεπειών και έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες της διημερίδας περιλαμβάνουν ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές, που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών ως μέλη Υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ή ως δημοσιογράφοι. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας με στόχο να καταλήξουν σε ορισμένες από κοινού συμφωνημένες αρχές και θεμελιώδεις κατευθύνσεις, τις οποίες θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και δεοντολογίας κατά την αντιμετώπιση μελλοντικών ατυχημάτων και καταστροφών με επιδίωξη τη μείωση των συνεπειών και την αποφυγή τυχόν πανικού.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές  «η αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των καταστροφών είναι μία πολύπλοκη υπόθεση που περιλαμβάνει πολλές φάσεις και συνεπάγεται την εμπλοκή πολλών Φορέων, καθένας από τους οποίους έχει και διαφορετική αποστολή» και προσθέτουν: «Για κάθε είδους ατύχημα ή καταστροφή υπάρχει διαφορετική μεθοδολογία ανάλυσης του κινδύνου, αλλά και οργάνωσης της πρόληψης, της επέμβασης και της αποκατάστασης. Απαιτούνται επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού γενικά, αλλά και των επαγγελματικών ομάδων που εμπλέκονται σε όλες τις προηγούμενες φάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αντιμετώπιση ατυχημάτων και καταστροφών αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί, πρωτίστως τοπική υπόθεση. Οι τοπικές Αρχές οφείλουν να γνωρίζουν καλύτερα τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι περιοχές ευθύνης τους, τις συνθήκες που επικρατούν τοπικά και τα μέσα κάθε είδους που διατίθενται για την αντιμετώπισή τους. Μπορούν επίσης να έχουν οργανώσει την εκπαίδευση των κατοίκων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις. Ακόμη και όταν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές Αρχές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης (κάτι που αποτελεί και τον ορισμό της καταστροφής), σε αυτές ανήκει συνήθως η απόφαση να ζητηθούν ενισχύσεις και σε αυτές επαφίεται η διαχείριση των ενισχύσεων αυτών, όταν διατεθούν».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «αποτελούν σημαντικό εμπλεκόμενο Φορέα στην αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των καταστροφών κάθε είδους» καθώς «πριν από το συμβάν μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα πρόληψης», ενώ «όταν το συμβάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή αντιμετώπιση ή αντίθετα να συμβάλει στη δημιουργία πανικού έτσι ώστε μια έκτακτη ανάγκη να μετατραπεί σε κρίση».  Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, «αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές χώρες τα ΜΜΕ συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, Υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, Αστυνομία, εθελοντικές Οργανώσεις κ.λπ.), αφού μετά την καταστροφή η παροχή έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης αποτελεί συνήθως ζητούμενο».

Το πρόγραμμα της διημερίδας

Σάββατο 11 Μαϊου  
(Πρώτο μέρος, ανοιχτό στο κοινό)
• 9.30 - 10 π.μ.: Εναρξη, χαιρετισμοί επισήμων.
• 10 - 11 π.μ.: Διδάγματα από έναν σεισμό.
     Γιώργος Σταυρακάκης, ευρωβουλευτής,             πρώην διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,         Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
• 11 - 11.30 π.μ.: Από τι κινδυνεύουμε στην Κρήτη -
η εικόνα του διασώστη.
    Δημήτρης Πύρρος, διευθυντής Ιατρικών             Υπηρεσιών ΕΚΑΒ.
• 11.30 π.μ. - 12 μ.: Πώς «φτιάχνεται» μια κρίση.
    Κώστας Χολέβας, πολιτικός μηχανικός, πρώην
    εθνικός εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην Ε.Ε.
• 12 - 12.30 μ. Καταστροφές και Τύπος.
     κ. Ρενιέρης, δημοσιογράφος.
• 12.30 μ. - 1.30 μ.μ.: Συζήτηση.
(Δεύτερο μέρος, κλειστό στο κοινό)
• 1.30 - 3 μ.μ.: Γεύμα.
• 3 - 5 μ.μ.: Ομάδες εργασίας
• 5 - 6 μ.μ.: Ανασκόπηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής         Ενωσης για τις σχέσεις Αρχών και μέσων             ενημέρωσης. Παναγιώτης Αλεβαντής,             φυσικός, υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
• 6 - 7 μ.μ.: Γενική συζήτηση.
• 7 μ.μ.: Δείπνο.

Κυριακή 12 Μαϊου

• 9 - 11 π.μ.: Ομάδες εργασίας.
• 11 - 11.30 π.μ.: Καφές.
• 11.30 π.μ. - 12.30 μ.: Συμπεράσματα ομάδων εργασίας.
• 12.30 μ. - 1.30 μ.μ.: Συμπεράσματα διημερίδας (συμμετέχοντες, περιφερειάρχης, δήμαρχοι).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΙΕΤ και την κα Ασπασία Γκαζή στα τηλέφωνα: 2821051003 (εσωτ. 133), 2825071313, 71314 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση contact@rpi.gr

Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...