Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: Αθλητικογράφος σχεδίαζε ένα χρόνο την αυτοκτονία του φτιάχνοντας ειδική ιστοσελίδα

Ο Μάρτιν Μάνλεϋ στα 60 του χρόνια είχε τα πάντα στη ζωή του, αλλά φοβόταν τα γηρατειά. Έτσι αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του την ημέρα των γενεθλιών του έχοντας αφήσει παρακαταθήκη μια ιστοσελίδα στην οποία εξηγούσε τα πάντα


Ο 60χρονος Μάρτιν Μάνλεϋ ήταν αθλητικογράφος στην εφημερίδα Kansas City Star των ΗΠΑ. Στη ζωή του τα είχε όλα. Μια δουλειά που αγαπούσε πολύ, αρκετά λεφτά για να ζει άνετα, φίλους, τις προσωπικές του συλλογές από καπέλα, νομίσματα και βιντεοκασέτες που εμπλούτιζε κάθε τόσο. Δεν έπασχε από κάποια νόσο, δεν είχε κατάθλιψη. Τίποτα στη ζωή του δε μπορούσε να υπονοήσει ότι ο Μάνλεϋ σκεφτόταν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο την αυτοκτονία του. Και όχι μόνο τη σκεφτόταν, αλλά την σχεδίαζε με κάθε λεπτομέρεια, έχοντας φτιάξει μάλιστα και μια μυστική ιστοσελίδα με όλες τις λεπτομέρειες και η οποία «ανέβηκε» τη μέρα του θανάτου του, τη μέρα των γενεθλίων του.

O Μάνλεϋ ξύπνησε νωρίς την ημέρα των 60ων γενεθλίων του ή μάλλον δεν κατάφερε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ. Στις πέντε το πρωί πήγε στο πάρκινγκ ενός αστυνομικού τμήματος της πόλης του Κάνσας, περπάτησε και κάθισε κάτω από ένα δένδρο. Πήρε το κινητό του τηλέφωνο και σχημάτισε τον αριθμό της αστυνομίας. «Θέλω να αναφέρω μια αυτοκτονία στο νότιο άκρο του πάρκινγκ του Overland Park Police Station στην 123η και Metcalf» είπε. Έκλεισε το τηλέφωνο, έβγαλε το όπλο του, σημάδεψε στο κεφάλι του και αυτοκτόνησε.

Ο Μάνλεϋ ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα στατιστικά και στη ζωή του δεν ήθελε να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, κάτι που έκανε και για την αυτοκτονία του, μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε και στην οποία εξηγούσε τα πάντα. «Όταν πεθάνει κανείς, τον θυμούνται με λίγες γραμμές στον επικήδειο που δημοσιεύεται την επόμενη ημέρα, όταν πλέον είσαι πολύ μεγάλος για να ενδιαφέρει κάποιον το ότι πέθανες. Η μπορεί να σε θυμούνται για χρόνια με μια ιστοσελίδα σαν αυτή. Αυτή ήταν η επιλογή μου», είχε γράψει στην ιστοσελίδα του, που χωρίζεται σε 34 κατηγορίες. Σε αυτές έχει καταγράψει κάθε σκέψη του για την αυτοκτονία, αλλά και τη ζωή του.

Ο  Μάνλεϋ μπορεί να ήταν 60 ετών και να μην άνηκε στη γενιά της ψηφιακής εποχής ωστόσο ήταν προσαρμοσμένος σε αυτήν. Λάτρευε να περνά ώρες μόνος του γράφοντας στον υπολογιστή του. «Έχω επικοινωνήσει με εκατοντάδες αναγνώστες όλα αυτά τα χρόνια και έχω κάνει πολλούς φίλους στο διαδίκτυο».

Όπως αποδείχθηκε αυτό που φοβόταν ήταν η αδυναμία των γηρατειών. «Δεν ήθελα να πεθάνω. Αν μπορούσα με ένα μαγικό ραβδί να εξασφαλίσω ότι θα ζήσω ως τα 200 μου, θα το έκανα. Δυστυχώς δεν έχω αυτή την επιλογή. Αφού λοιπόν ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, το ερώτημα ήταν ένα: Θέλω να ζήσω όσο περισσότερο μπορώ ή να διαλέξω το χρόνο και τον τρόπο του θανάτου μου; Αυτή ήταν η επιλογή μου», εξήγησε ο ίδιος.

Στις περισσότερες από τις πρόσφατα δημοσιευμένες φωτογραφίες του στην ιστοσελίδα του ήταν μόνος. Ο 60χρονος είχε μια συλλογή από 25 καπέλα, είχε τουλάχιστον χίλιες βιντεοκασέτες τις οποίες είχε ταξινομήσει ανά τίτλο, βαθμολογία και έτος παραγωγής. Στην ενότητα της ιστοσελίδας που γράφει για τη συλλογή από χρυσά και αργυρά νομίσματα που είχε, έγραψε κάποιες συντεταγμένες και μία φωτογραφία ενός πάρκου της περιοχής. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεκάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν με ανιχνευτές μετάλλων και φτυάρια στο σημείο και άρχισαν να σκάβουν. Δεν βρήκαν τίποτα όμως. Όπως ενημέρωσε η οικογένεια του Μάνλεϋ την αστυνομία, ο 60χρονος είχε ήδη χαρίσει τη συλλογή του.

Η ιστοσελίδα γνώρισε μεγάλη δημοφιλία την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο την Παρασκευή το βράδυ η Yahoo την κατέβασε παρ' ότι την είχε προπληρώσει για πέντε έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...