Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Είδαν με τα μάτια τους την οργή και προβλέπουν εξάπλωση και σε άλλες χώρες


Οι εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έκαναν το γύρο του κόσμου. Συνισταμένη των ανταποκριτών αποτελεί το ότι η κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη, υπάρχει κλίμα ανασφάλειας και είναι πιθανό να υπάρξει διάχυση της κοινωνικής αναταραχής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Δεδομένο επίσης είναι ότι οι σκηνές βίας και καταστροφής θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.

Μπεγόνια Καστιέγια,
ανταποκρίτρια ισπανικής εφημερίδας ABC «Πραγματικά με τρόμαξε η οργή που έβλεπα στα πρόσωπα απλών, καθημερινών ανθρώπων, διαφόρων ηλικιών. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι δίκαια και δεν μπορεί να ανεχτεί άλλες θυσίες. Στην Ισπανία παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία, γιατί φοβόμαστε ότι έρχεται η σειρά μας να βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις. Τα σχόλια των πολιτών στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας συνοψίζονται στο ερώτημα, “γιατί να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εδώ δεν μπορούμε να σώσουμε εμάς”. Στην Ισπανία φοβόμαστε ότι έρχεται η σειρά μας».

Νίκος Παφίτης,
ανταποκριτής πρακτορείου Associated Press

«Αν η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει τόση σημασία, οι ξένοι θα μιλούν εφεξής για τα θανατηφόρα επεισόδια της 5ης Μαΐου, όχι για τη μεγαλύτερη συλλογική διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας από τότε που άρχισε η κρίση. Και ενώ νιώθουμε ευαισθησία για το πώς μας αντιλαμβάνονται οι ξένοι -με το μανιχαϊσμό που τους βλέπουμε πάντα ως φιλέλληνες η ανθέλληνες-, πώς θα διαχειριστούμε εμείς τους τρεις νεκρούς της Μαρφίν;
Προχώρησε η ελληνική κοινωνία στα 19 χρόνια από την τραγωδία του Κ. Μαρούση ή απλώς απέκτησαν πολλοί τζιπ με δανεικά λεφτά; Οταν υπάρχει τόση επαναλαμβανόμενη βία στις διαδηλώσεις, στατιστικά είναι θέμα χρόνου να πεθάνουν άνθρωποι. Γι’ αυτούς τους τρεις, ποιος θα αφήσει κεριά και λουλούδια, πόσες χιλιάδες διαδηλωτές θα μνημονεύουν τα ονόματά τους στις πορείες του μέλλοντος;
Δεν νομίζω ότι τα επεισόδια καθαυτά θα προκαλέσουν αλυσιδωτές εξελίξεις στην Ευρώπη, εκεί δεν σκοτώνουν τραπεζοϋπαλλήλους. Απλώς, δίνουν μια συγκεκριμένη εικόνα για την Ελλάδα, εντός και εκτός, που μπορεί και να είναι ακριβής».

Μπράιαν Ουίλιαμς ,
Deutsche Welle TV 
«Είναι η πρώτη φορά που σκοτώθηκαν άνθρωποι σε διαδήλωση μετά το 1991. Η εικόνα που έχω στα μάτια μου είναι μια κατάσταση σοκ και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιους θα θεωρήσει υπεύθυνους η κοινωνία για τους θανάτους και ποιος θα επωμιστεί το βάρος της ευθύνης στα μάτια της κοινής γνώμης: Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που έλαβε, ή οι φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού; Πιστεύω ότι η απάντηση θα διαμορφώσει και το κλίμα από εδώ και στο εξής. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η ένταση αυτή να διαχυθεί και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου και εκεί οι δείκτες της ανεργίας είναι υψηλοί και το γενικότερο κλίμα ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς βλέπουμε ανατροπές σε δεδομένα δεκαετιών. Βλέπω ότι η γενικότερη κατάσταση ανασφάλειας που επικρατεί θα έχει σίγουρα ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στον τουρισμό, καθώς πολλοί θα το σκεφτούν διπλά να έρθουν στην Ελλάδα. Ηδη, οι κρατήσεις από τη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημείωσαν πτώση κατά 10% περίπου και τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) γεγονότα θα επιδεινώσουν την κατάσταση».


Μανώλης Κωστίδης,
ανταποκριτής του Ελεύθερου Τύπου και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων IHA

«Είχαμε παρκάρει το όχημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και καλύπταμε την πορεία των διαδηλωτών, όταν γύρω στις 2:45 μ.μ. μια ομάδα μάς έβγαλε με τη βία από το φορτηγάκι, το οποίο στη συνέχεια έκαψαν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, με ρώτησε αν το περιστατικό είχε σχέση με την Τουρκία και του είπα ότι η βία δεν είχε στόχο μόνο εμάς, αλλά και άλλους δημοσιογράφους.
Επίσης, το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών επικοινώνησε με τα γραφεία του ΙΗΑ στην Κωνσταντινούπολη για να μάθει περισσότερα στοιχεία. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στα γεγονότα, αλλά δεν γίνεται καμία σύνδεση με την Τουρκία, ότι δηλαδή η επίθεση κατά του οχήματός μας οφείλεται στο ότι καλύπταμε την πορεία για λογαριασμό του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...