Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Στην τελική ευθεία χωρίς αναβολή η ψηφιακή στην Αττική


Με σταθερό βηματισμό προχωρά η έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην περιοχή της Αττικής, αφού η Digea και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέτοχοί της στηρίζουν τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία εκπομπών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, Γιώργος Μαθιός.
Παρά ταύτα και ενώ το «ραντεβού» των κατοίκων της πρωτεύουσας με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση πλησιάζει (στις 18 Ιουνίου 2010), η πολιτεία, από την πλευρά της, όχι μόνο δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ανάλογες με εκείνες των άλλων κρατών της Ε.Ε. -κυρίως για την ενημέρωση του πολίτη και την ομαλή μετάβαση στη νέα τεχνολογία-, αλλά αντίθετα οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς είτε δηλώνουν αναρμόδιοι είτε δημιουργούν νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.
Στο παρά πέντε για την Αθήνα
Σχεδόν ένας μήνας μάς χωρίζει πλέον από την έναρξη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και στην περιοχή της Αττικής -η οποία επισημαίνεται ότι θα ανεβάσει την πληθυσμιακή κάλυψη της υπηρεσίας στο 60% του πληθυσμού της χώρας-και από την πλευρά της πολιτείας δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.
Η Digea κινείται σχεδόν μονομερώς στο θέμα της μετάβασης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, προσπαθώντας να κρατήσει το «βηματισμό» της εισόδου των νέων τεχνολογιών ανεπηρέαστο.
Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μαθιός, στη «Ν», μέχρι σήμερα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση -οι οποίες αφορούν κυρίως εξοπλισμό- και πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη των εκπομπών στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.
«Παρά τις δυσκολίες της εποχής και το γενικότερο αποπροσανατολισμό -σε άλλα, πιο σημαντικά θέματα δεδομένων των εξελίξεων-, εμείς θα αρχίσουμε τις ψηφιακές εκπομπές στην Αθήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 18 Ιουνίου 2010.
Η αγορά έχει ήδη προμηθευτεί τους απαραίτητους αποκωδικοποιητές για τη λήψη του σήματος, περισσότερα από 700.000 κομμάτια έχουν αγοραστεί από τις εταιρείες λιανικής ηλεκτρονικών, ωστόσο, από ό,τι μαθαίνουμε, οι πολίτες ακόμα δεν έχουν ακόμα αρχίσει μαζικά να τους προμηθεύονται.
Αυτό αναμένουμε ότι θα γίνει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι θα υπάρξουν περιοχές της Αττικής, στις οποίες το αναλογικό σήμα θα διακοπεί και πλέον θα εκπέμπεται μόνο ψηφιακό», ανέφερε ο κ. Μαθιός.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι σήμερα λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα από την Αίγινα (κυρίως οι νότιες περιοχές της Αττικής), στις 18 Ιουνίου θα βλέπουν πλέον μόνο ψηφιακά και για το λόγο αυτό χρειάζεται να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές.
«Τρέχουμε μόνοι μας»
Οπως επισήμανε ο κ. Μαθιός, «ήδη η Digea έχει στον ''αέρα'' καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών, ωστόσο θα χρειαζόταν και από την πλευρά της πολιτείας συμμετοχή στην προσπάθεια, αφού η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά μόνο τους ιδιωτικούς σταθμούς».
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που προχώρησαν στη μετάβαση, επένδυσαν το ποσό των 250 εκατ. ευρώ το καθένα για την ενημέρωση των πολιτών.
Στη χώρα μας βεβαίως, δεδομένων των εξελίξεων, ακόμα και η μικρή συμμετοχή της πολιτείας, τουλάχιστον οικονομικά, θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη -αν όχι απίθανη. Δεδομένου αυτού, θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε άλλου είδους στήριξη, πράγμα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά αντίθετα δημιουργούνται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Οι μεν κρατικοί φορείς δηλώνουν είτε αναρμόδιοι είτε αρνούνται να βοηθήσουν στον επικοινωνιακό τομέα -με το πρόσχημα ότι δεν συμμετέχει ακόμα η ΕΡΤ στη μετάβαση (αυτό βέβαια θα γίνει από το Σεπτέμβριο)-, το δε ΕΣΡ από τη δική του πλευρά, «προβληματίζεται» για το χαρακτήρα της επικοινωνίας.
Οξύμωρο
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι, ενώ όλοι -πολιτικοί, επιχειρήσεις, φορείς κ.λπ.- συζητούν για το ψηφιακό μέρισμα (για το ποιοι και πώς θα το μοιραστούν), κανείς δεν αναλαμβάνει ούτε καν να συνδράμει με την καλή του διάθεση στο κόστος μετάβασης, πράγμα που φαίνεται να έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...