Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δύσκολος ο περιορισμός των διαφημίσεων προς ανηλίκους

Δυσκολίες στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των ανεύθυνων διαφημιστικών μηνυμάτων που απευθύνονται στους ανήλικους διαπιστώνει η Επίτροπος κα. N. Kroes ύστερα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. 
Παπανικολάου σημειώνει ότι το χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο στην πολιτική της διαφήμισης έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των διαφημίσεων που κομίζουν αμφίβολα μηνύματα ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά. Συγκεκριμένα, η διαφήμιση που στηρίζεται στην υπερβολική προβολή της σεξουαλικότητας είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν αντιμετώπισαν προηγούμενες γενιές και αποδεικνύεται από διάφορες έρευνες ότι έχει σημαντικές επιδράσεις στην διανοητική και ψυχική υγεία, στην στάση ζωής και στην ιδιοσυγκρασία των νέων και των παιδιών.    NextDeal
Η οδηγία 2007/65 ορίζει ότι οι οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις «απαγορεύεται να θίγουν ηθικά ή σωματικά τους ανήλικους» και επομένως «δεν τους παρακινούν ευθέως στην αγορά ή ενοικίαση προϊόντος ή υπηρεσίας εκμεταλλευόμενες την απειρία ή την ευπιστία τους, δεν τους ενθαρρύνουν ευθέως να πείσουν τους γονείς τους ή άλλους για την αγορά των διαφημιζόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, δεν εκμεταλλεύονται την ιδιαίτερη εμπιστοσύνη των ανηλίκων στους γονείς, τους διδάσκοντες ή σε άλλα πρόσωπα, και δεν παρουσιάζουν αναίτια ανήλικους σε επικίνδυνες καταστάσεις». Μολονότι οι διατάξεις αυτές δεν εστιάζονται στη σεξουαλικότητα, η λογική τους αποβλέπει στο να αποτραπεί τυχόν βλάβη στη σωματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων από οποιεσδήποτε οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται υπερβολικά στη σεξουαλικότητα. Ειδικότερα, όσον αφορά διαφημίσεις αλκοολούχων, επισημαίνεται ότι η οδηγία προβλέπει πως η τηλεοπτική διαφήμιση δεν πρέπει να «προκαλεί την εντύπωση ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ευνοεί την κοινωνική ή σεξουαλική επιτυχία». 
Η Επιτροπή δύναται να αναλάβει δράση σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας παραβιάζεται, ωστόσο, ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων σε κάθε κράτος μέλος αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο κυρίως λόγω της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας. 
Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στην αποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα κοινοτικής οδηγίας, επιφυλάξεις τις οποίες η Επίτροπος δεσμεύτηκε να συνεκτιμήσει δεόντος κατά την δάρκεια της ανάπτυξης των νέων εργαλείων που αναμένεται να βελτιώσουν την παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής τέτοιων «ποιοτικών» διατάξεων, όπως για παράδειγμα την δημιουργία θεσμού ενός ανεξάρτητου συμβούλου που θα συνδράμει την Επιτροπή στο έργο της παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...