Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Τουρκία: Δίωξη δημοσιογράφων εξαιτίας συνέντευξης με στελέχη του PKK

4267Δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας Taraf αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 7,5 χρόνων εξαιτίας μιας συνέντευξης, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, με στελέχη του μαχητικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK.
Η δημοσιογράφος Νεσέ Ντουζέλ (Neşe Düzel) και ο αρχισυντάκτης Αντνάν Ντεμίρ (Adnan Demir) της τουρκικής εφημερίδας Taraf αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, εξαιτίας των συνεντεύξεων που είχαν με τους Ζουμπεΐρ Αϊντάρ (Zübeyir Aydar) και Ρεμζί Καρτάλ (Remzi Kartal), στελέχη του Kongra Gel, μιας δομής της Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας του Κουρδιστάν KCK, της οργάνωσης-"ομπρέλας" που συμπεριλαμβάνει τους παράνομους ένοπλους μαχητές του PKK.
Η Ντουζέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες για "διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό παράνομης οργάνωσης" και ισχυρίζεται ότι αυτό που έκανε ήταν "πολιτική προπαγάνδα".
Η πρώτη ακρόαση ενώπιον του 11ου Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης έλαβε χώρα την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Η συνέντευξη της Ντουζέλ δημοσιεύτηκε σε τρία μέρη στις 5-7 Απριλίου 2010 με τον τίτλο "Ξεκίνησε μια περίοδος συγκρούσεων". Η εισαγγελία απαιτεί φυλάκιση έως 7,5 χρόνια και για τους δύο κατηγορούμενους.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι πελάτες του χρησιμοποίησαν το δικαίωμά τους για ελευθερία του Τύπου, όπως αυτή κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Άγγελος Καρράς turkishgreeknews.org
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...