Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα Μέσα Ενημέρωσης

Σε κεντρικό σημείο της πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται το θέμα της αγωγής των 300 χιλιάδων ευρώ κατά της εφημερίδας Αυγή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό μιλώντας στην ΕΤ3, ότι επιδιώκει να φτιάξει «νέα τζάκια» και ότι η στρατηγική αυτή περνάει μέσα από τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Επίκεντρο της διαμάχης είναι η αγωγή που έχει καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά Γιάννης Κουρτάκης στην εφημερίδα Αυγή (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) έπειτα από δημοσίευμα με τον τίτλο «Το μακρύ χέρι του Σαμαρά στα μίντια» και υπότιτλους «Με μοχλό το ΣΔΟΕ στήνει νέα διαπλοκή και κανάλια - Μαρινάκης, Μελισσανίδης και νέοι βαρώνοι - Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο Μαξίμου - Παράδοξη τροπή με την επιχειρούμενη πώληση του 902».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγή αναφερόταν ότι χρηματοδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά δεν είναι ο κ. Κουρτάκης αλλά ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα ο κ. Κουρτάκης ζητάει εκτός από την καταβολή αποζημίωσης 300 χιλιάδων ευρώ, και την προσωπική κράτηση διάρκειας ενός έτους για τον διευθυντή της εφημερίδας Νίκο Φίλη και τη δημοσιογράφο Αγγέλα Νταρζάνου. Εξώδικο για την ίδια υπόθεση έχει καταθέσει και ο κ. Μαρινάκης.

«Επίθεση στην "Αυγή" με τις πλάτες Σαμαρά»

Σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα Αυγή ανέφερε ότι η επίθεση εναντίον της γίνεται με τις πλάτες Σαμαρά επισημαίνοντας:

«Το ρεπορτάζ της "Α" για τη νέα διαπλοκή, με ακροδεξιά σφραγίδα μάλιστα, επιβεβαιώνει η αγωγή που κατέθεσαν εναντίον μας η εφημερίδα "Παραπολιτικά" και ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης, με δικηγόρο τον Μαυρουδή Βορίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Είναι προφανές ότι η επιλογή Βορίδη να συμπράξει στην επιχείρηση φίμωσης της εφημερίδας και εκφοβισμού της κοινωνίας ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική είναι η προσχηματική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ότι δεν σχολιάζει υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Κεδίκογλου υπήρξε δημοσιογράφος.

Σε ένα κείμενο 18 σελίδων και 7.000 λέξεων οι Κουρτάκης - Βορίδης κατηγορούν την "Α" ότι τα δημοσιεύματά της συνιστούν ένα "συκοφαντικό και εξυβριστικό λιβελλογράφημα", με "όλως αναιτιολόγητους ισχυρισμούς". Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα της "Α" για τα "Παραπολιτικά", μόλις 10 λέξεων, δεν περιλαμβάνει κανέναν χαρακτηρισμό και δεν κατονομάζει τον Γ. Κουρτάκη. Με την αγωγή ο εκδότης των "Παραπολιτικών" Γ. Κουρτάκης ζητεί αποζημίωση συνολικού ύψους 312.000 ευρώ από την "Αυγή", τον διευθυντή Νίκο Φίλη και τη δημοσιογράφο Αγγέλα Νταρζάνου.

Σύμφωνα με την αγωγή, "οι εναγόμενοι [δηλαδή η 'Αυγή'] δολίως ισχυρίζονται ενώπιον τρίτων ότι η εφημερίδα 'Παραπολιτικά', 'παρά τον ενημερωτικό της σκοπό, αποτελεί όργανο απόκρυψης ή παρασιώπησης γεγονότων επ' ωφελεία πολιτικών συμφερόντων, εις βάρος όμως των Ελλήνων, εντασσόμενη στο υποτιθέμενο γενικότερο σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των media και σε διαπλεκόμενες συναλλαγές, συσχετίζοντάς μας ευθέως με τον κ. Μαρινάκη και τις επιχειρήσεις του, ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι αποτελούμε τη 'ναυαρχίδα' του 'ομίλου' του, πλήττοντας ευθέως την ανεξαρτησία της εφημερίδας μας".

Στην αγωγή προστίθεται ότι "αμφισβητείται ευθέως η ταυτότητα, η αντικειμενικότητα και η δημοσιογραφική ύπαρξη της εφημερίδος μας, παρουσιάζοντας αυτήν ως όργανο παροχής εκδούλευσης για την προώθηση ή τη συγκάλυψη αδιαφανών πρακτικών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ο οποίος ως γνωστόν είναι εγκατεστημένος στο Μέγαρο Μαξίμου, υπαινίσσονται δηλαδή ότι λειτουργεί ως προμετωπίδα ικανοποίησης αθέμιτων συμφερόντων του κυβερνώντος κόμματος, αντίθετα με την υποχρέωσή της περί αντικειμενικής και ορθής ενημερώσεως των αναγνωστών μας, ο δε όρος 'βρόμικη δουλειά' παραπέμπει, αν μη τι άλλο, σε έκνομες ή αήθεις δραστηριότητες".

Όπως σημειώνουν λίγο παρακάτω: "Μας αποδίδουν την κατηγορία ότι όχι μόνο η εφημερίδα δεν αρθρογραφεί αντικειμενικώς παρά τον συνταγματικά κατοχυρωμένο σκοπό της, ότι όχι μόνο δρα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού κάνοντας τις 'βρόμικες δουλειές' της κυβερνήσεως, εξυπηρετώντας στον αντίποδα πολιτικά συμφέροντα, αλλά ότι δρούμε εις βάρος ακόμη και των συναδέλφων μας δημοσιογράφων, εξυπηρετώντας το σχέδιο 'ολοκληρωτικού' ελέγχου των media". Με τον τρόπο αυτό, η "Α" "πλήττει ευθέως την επαγγελματική υπόσταση, τη φήμη και το κύρος της εφημερίδας μας. [...] Η εφημερίδα μας δεν είναι όργανο κανενός κόμματος, διάγουμε αντικειμενική δημοσιογραφία και ουδόλως έως και σήμερα έχουμε ελεγχθεί για την ορθή άσκηση του δημοσιογραφικού μας λειτουργήματος."

Σημειώνεται επίσης ότι με τα "Παραπολιτικά" ουδεμία σχέση έχει ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης.

Όπως προκύπτει και από την παράθεση των 10 σειρών του δημοσιεύματος της "Α" (βλ. παραπλεύρως, στο κείμενο για τον εφοπλιστή Μαρινάκη), η "Α" περιορίστηκε στην καταγραφή πληροφοριών και γεγονότων. Η αγωγή διακρίνεται από μια πρωτοτυπία: ο ενάγων είναι εφημερίδα και δημοσιογράφος και ζητούν από άλλη εφημερίδα αποζημίωση 312.000 ευρώ. Πρόκειται για συμπεριφορά ενδεικτική ακροδεξιών αντιλήψεων, που επιχειρούν να φιμώσουν την αντίθετη φωνή. Χρησιμοποιούν μάλιστα το αστείο επιχείρημα ότι η "Α" "δημοσίευσε το επίδικο άρθρο υποκινούμενη και από εμπορικά συμφέροντα, αποπειρώμενη να πλήξει το κύρος μιας εφημερίδας, δηλαδή μιας ευθέως ανταγωνιστικής προς αυτούς επιχειρήσεως". Προφανώς οι ενάγοντες αγνοούν ότι η φυσιογνωμία της νεοπαγούς "παραπολιτικής" εφημερίδας τους απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό από αυτό μιας ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...