Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Oι φαρμακοποιοί καταδίκασαν τον ΑΝΤ1 γιατί τους αποκάλεσε «τοκογλύφους»


Σε απόφαση που γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δικαιώνει τους φαρμακοποιούς για τα όσα δυσφημιστικά ακούστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού ΑΝΤ1, τον Ιούνιο του 2012 περί «τοκογλυφίας» και «αισχροκέρδειας».

Οπως αναφέρεται στο farmakopoioi.blogspot, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ANTENNA TV Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ, τη διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως τα πρόσωπα που αναφέρονται στις εκπομπές απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων. Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 4η Φεβρουαρίου 2013, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 15η Φεβρουαρίου 2013.

Θυμίζουμε ότι τότε είχε συνταχθεί επιστολή διαμαρτυρίας την οποία προσυπέγραψαν μέσα σε ελάχιστες ώρες πάνω από 400 φαρμακοποιοί από όλη τη χώρα.

«Πρόκειται για απόφαση-σταθμό σε όσα ψεύδη και συκοφαντίες ακούγονται κατά καιρούς εις βάρος μας από ορισμένα ΜΜΕ. Σε αυτή την αδιαμφισβήτητη επιτυχία μας σημαντικό ρόλο έπαιξε το Συνιστολόγιο των Φαρμακοποιών με τις χιλιάδες των μελών του, τα οποία παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις διαδικτυακά μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε παρακάτω τις αποφάσεις του ΕΣΡ:
Ektakti.synedriasi.esr.4.2.13 by
apofasi.esr.88.4.2.13 by

1.Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ασχολήθηκε με την υπό τηςεταιρείας με την επωνυμία

ANTENNA TV Α.Ε.,ιδιοκτήτριας του ιδιωτικούτηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο

ΑΝΤΕΝΝΑ, ενδεχόμενη παραβίασητης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.2.Η συζήτηση της υποθέσεως πραγματοποιήθηκε την 15η Ιανουαρίου 2013.3.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έλαβε υπόψη:Ι. Το άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος, κατά το οποίον η ραδιοφωνία και ητηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, ο οποίος έχει σκοπό τημετάδοση προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικήςστάθμης των προγραμμάτων που επιβάλει η κοινωνική αποστολή τηςραδιοτηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό τηςαξίας του ανθρώπου.ΙΙ. Το άρθρο 9 παρ. 2 του Π.Δ/τος 77/2003 κατά το οποίο τα πρόσωπα πουαναφέρονται στις εκπομπές πρέπει να απολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούςσυμπεριφοράς.ΙΙΙ. Το άρθρο 3 παρ. 1 εδαφ. β του Ν. 2328/1995, κατά το οποίο οι κάθε είδουςεκπομπές που μεταδίδουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να σέβονται τηνπροσωπικότητα κάθε προσώπου, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη ήμεταδίδονται το όνομα ή στοιχεία επαρκή για τον προσδιορισμό του.IV. Το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. β και ε του Ν. 2863/2000, κατά το οποίον το ΕΣΡελέγχει την τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και επιβάλλει τις από το άρθρο4 παρ. 1 του Ν. 2328/1995 προβλεπόμενες κυρώσεις.

Αιτιολογικό

Εκ των στοιχείων του φακέλου, της ακροάσεως του εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία

ANTENNA TV Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμούμε διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ, του υποβληθέντος υπομνήματος και της παρακολουθήσεως, από τα αρχεία της υπηρεσίας μέσω συστήματος ΠΑΝΟΠΤΗ, τουκεντρικού δελτίου ειδήσεων που μεταδόθηκε κατά την 27.6.2012, προέκυψαν τα ακόλουθα:

19:56΄ – 21:07΄Παρουσιάστρια: Μαρία Χούκλη

Μετά από την παρακολούθηση του παραπάνω δελτίου ειδήσεων καταγράψαμε τοακόλουθο επίμαχο απόσπασμα:

20:23΄ – 20:25΄

Παρουσιάστρια: Αύριο θα φανεί κυρίες και κύριοι εάν οι φαρμακοποιοί της Αττικήςθα τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους που έχουν μετατρέψει σε οδύσσεια τηναναζήτηση φαρμάκων από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Το Υπουργείο Υγείαςεξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι το επόμενο 24ωρο θα ξεκινήσει η εξόφληση τωνφαρμακοποιών. Αλλά εκείνοι παραπέμπουν στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσηςτην επόμενη εβδομάδα αφήνοντας τον κόσμο να ταλαιπωρείται στις ουρές.Προβάλλεται σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Φ. Γεωργίου.Οι ενδείξεις στο κάτω μέρος της οθόνης είναι:

ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ«ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ» ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σπηκάζ: Στο βωμό του συμφέροντος ταλαιπωρούνται εκατομμύρια ασφαλισμένοι καισυνταξιούχοι της Αθήνας. Ψάχνουν απεγνωσμένα τα φάρμακα τους στον Πειραιάαφού εδώ και πέντε εβδομάδες δεν εκτελούνται συνταγές στην περιοχή τους. Θεμιτό να θέλουν τα λεφτά τους οι φαρμακοποιοί, θεμιτή και η επιφύλαξη στις δεσμεύσειςτου Υπουργείου Υγείας ότι θα τα δώσει, όμως σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται τέτοιεςσυμπεριφορές δεν έχουν ούτε οι τοκογλύφοι. (πλάνα από ουρές σε φαρμακεία)Ασφαλισμένος:

Από Μελίσσια.

Δημοσιογράφος:

Από Μελίσσια και ψάχνετε το φάρμακο. Το βρήκατε;

Ασφαλισμένος:

Το βρήκαμε. Όχι όλα... Έχει ελλείψεις.

Σπηκάζ: Οι Αθηναίοι στριμώχνονται από τα ξημερώματα σε ουρές, παίρνουν τοχαρτάκι της ταλαιπωρίας, εφοδιάζονται με ομπρέλες για την αφόρητη ζέστη καιπαίρνουν αμπάριζα τα φαρμακεία του Πειραιά. Αν είναι τυχεροί θα βρουν τοφάρμακό τους. (πλάνα από ουρές σε φαρμακεία)Ασφαλισμένη:

Εντάξει... Μεγάλη ταλαιπωρία αλλά τι να κάνουμε... Αφού τα χρειαζόμαστε τα φάρμακα...

Σπηκάζ: Με τη λογική του «πατάω στην ανάγκη του άλλου για να κερδίσωπερισσότερα» οι φαρμακοποιοί της Αττικής προκλητικά προγραμματίζουν τη γενικήσυνέλευση τους την επόμενη εβδομάδα ώστε να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις,τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας λέει ότι από αύριο θα αρχίσουν να μπαίνουνλεφτά στους λογαριασμούς τους.Α. Παπαρήγα – Γεν. Γραμματέας Κ.Ε. Κ.Κ.Ε: Δεν είναι δυνατόν δηλαδή ναμετακομίζεις χρήματα από τις τσέπες του ενός για τα δώσεις στις τσέπες του άλλου.Διότι έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία θα γκρεμιστούν εντελώς.

Σπηκάζ: Με το πάσο τους αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί. Δεν έχει φαίνεται καμίασημασία για αυτούς ότι για τρεις, τέσσερις ή και πέντε ημέρες ακόμη οι Αθηναίοι θα«λιώνουν» σε ουρές για τα φάρμακά τους. (πλάνα από ουρές σε φαρμακεία)Φ. Γεωργίου: Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Τα μόλις 600 φαρμακεία του Πειραιάδεν μπορούν ν καλύψουν τις ανάγκες 700.000 Πειραιωτών και 3.000.000ασφαλισμένων και συνταξιούχων της Αθήνας για αυτό και τα ράφια αδειάζουν ενριπή οφθαλμού. Από την άλλη αν κάποιος βρει τα χρήματα για να πληρώσει τοσυνολικό κόστος για τα φάρμακα του, θα πάρει τα λεφτά από το ασφαλιστικό τουταμείο σε τρεις ή και πάνω από έξι μήνες με το μεγαλύτερο πρόβλημα να υπάρχει στοταμείο του δημοσίου.Σπηκάζ: Η απαράδεκτη ομηρία συνεχίζεται και η δημόσια υγεία απειλείται.Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας διαμαρτυρόμενωνφαρμακοποιών. Πρόκειται περί κεντρικού δελτίου ειδήσεων κατά τη διάρκεια τουοποίου προβλήθηκε ρεπορτάζ σχετικό με την απεργία των φαρμακοποιών και τα εξαυτής δημιουργηθέντα προβλήματα στους ασθενείς. Όμως αντί ο προστηθείς από τοντηλεοπτικό σταθμό δημοσιογράφος να αναφερθεί με εύσχημο τρόπο στησυμπεριφορά των φαρμακοποιών και στα προβλήματα της απεργίας, χρησιμοποίησελέξεις και φράσεις όπως: «τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν ούτε οι τοκογλύφοι»,«πατάω στην ανάγκη του άλλου για να κερδίσω περισσότερα» και άλλες παρόμοιες.Αναμφιβόλως κατά τη διάρκεια της εκπομπής οι φαρμακοποιοί δεναντιμετωπίστηκαν κατά τρόπο δίκαιο και αξιοπρεπή. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση τηςσυστάσεως.

Για τους λόγους αυτούς Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ANTENNA TV Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ, τη διοικητικήκύρωση της συστάσεως όπως τα πρόσωπα που αναφέρονται στις εκπομπέςαπολαμβάνουν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, με απειλή επιβολήςαυστηροτέρων κυρώσεων.Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 4η

Φεβρουαρίου 2013, καθαρογράφτηκε καιδημοσιεύθηκε κατά την 15η Φεβρουαρίου 2013.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.»

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...