Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη Δέσπω Διαμαντίδου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της ηθοποιού Δέσπως Διαμαντίδου (18 Φεβρουαρίου 2004), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΜΗΜΗ», σε σκηνοθεσία Χάρη Παπαδόπουλου, παραγωγής 2003.


Στο ντοκιμαντέρ, η ηθοποιός φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και της καλλιτεχνικής της πορείας στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σπίτι της, μιλά για τα παιδικά της χρόνια στον Πειραιά, την εγκατάστασή της στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής, την απόφασή της να ασχοληθεί με το θέατρο και την αποφοίτησή της από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1941. Αναφέρεται στη συμβολή του Κάρολου Κουν στην εξέλιξη της θεατρικής της καριέρας, τη ζωή της στην Αίγυπτο και την πορεία της στον κινηματογράφο.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην συμμετοχή της στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή», η οποία αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξή της, μιλά για τους συμπρωταγωνιστές της και ιδιαίτερα για τη στενή της φίλη Μελίνα Μερκούρη και θυμάται στιγμιότυπα από το Φεστιβάλ των Καννών. Ακόμα, κάνει λόγο για τη δουλειά της στην Αμερική, τόσο στο θέατρο -με σημαντικό σταθμό την παράσταση «Καμπαρέ» -  όσο και στον κινηματογράφο, με τη σημαντική συνεργασία της με τον Γουντι Αλεν στην ταινία «Ειρηνοποιός». Επίσης, μιλά για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως τον Ανδρέα Βουτσινά, τον Γιώργο Τζαβέλλα, τον Ζιλ Ντασέν, τη Μαίρη Χρονοπούλου κ.ά.

Η προσωπική της αφήγησή της πλαισιώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που καταγράφει την πορεία της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και σύντομα στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως «Ποτέ την Κυριακή», «Ειρηνοποιός», «Κραυγές γυναικών», «Κόκκινα φανάρια» , «Ντάμα σπαθί» κ.α., ενώ περιλαμβάνεται και μια σύντομη μαρτυρία της Ντένης Βαχλιώτη.

Το έργο της ψηφιοποίησης και διάσωσης των αρχείων της ΕΡΤ συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (ΕΤΠΑ – ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας, ΕΠ Ψηφιακός Σχεδιασμός), εθνικούς πόρους και την ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...