Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπουργός, δημοσιογράφος τού εαυτού του

Συχνά οι ανταποκριτές τού εξωτερικού είναι λίγο αποκομμένοι από την ελληνική πραγματικότητα και ιδιαίτερα από τις συνήθειες, τα χούγια και τον τρόπο λειτουργίας του κάθε υπουργού.

Αποστολή τους πάντως είναι να καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις επισκέψεις των εκπροσώπων τής ελληνικής κυβέρνησης και να αναζητούν με το δικό τους δημοσιογραφικό τρόπο την απήχηση της επίσκεψης στην ξένη χώρα.

Είναι αποκλειστικά δικός τους ρόλος το να προτείνουν το μικρόφωνο όχι μόνο στον επισκέπτη, αλλά και στον οικοδεσπότη, για να καταγράψουν τις δηλώσεις και ιδιαίτερα το κλίμα μιας επίσκεψης. Οι Ελληνες αναποκριτές στο Παρίσι συνειδητοποίησαν αυτές τις μέρες ότι δεν γνώριζαν τις συνήθειες του νυν υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, που στην Ελλάδα ήταν γνωστές από τη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας. Ετσι τις έμαθαν παθαίνοντας. Κατάλαβαν ότι κάτω από την υπουργική του στολή συνεθλίβη το παλιό δημοσιογραφικό του ένδυμα. Ωστόσο αυτός συνεχίζει να λειτουργεί ως δημοσιογράφος, αλλά αυτή τη φορά ως δημοσιογράφος τού εαυτού του, έχοντας πια μία υπουργική αντίληψη της δημοσιογραφίας.

Ηλθε στο Παρίσι την Τρίτη και, όπως εκ των υστέρων μάθαμε, είχε μέσω της διπλωματικής οδού κλείσει συναντήσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του Ορελί Φιλιπετί και την επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Από τον ελληνικό Τύπο είχε γίνει γνωστό ότι θέλει να ξεκινήσει νέα προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων. Ετσι οι ανταποκριτές είχαν ετοιμάσει στιλό και μικρόφωνα, περιμένοντας να ενημερωθούν, όπως συνηθίζεται, για την ώρα και τον τόπο των συναντήσεων. Τελικά έμειναν με το μικρόφωνο στο χέρι! Σιωπή ιχθύος στον τομέα της επικοινωνίας.

Τελικά τι ειπώθηκε θα σας το πει ο ίδιος ο υπουργός μέσω του δελτίου του και σίγουρα θα στείλει στον Τύπο και φωτογραφίες, αλλά με καθυστέρηση δύο ημερών! Θα αναφερθεί το ίδιο «αντικειμενικά»... και στις θέσεις της Φιλιπετί. Αναρωτιέμαι εάν υπάρξουν ελληνικές εφημερίδες που δύο μέρες μετά θα γράψουν για την επίσκεψη του υπουργού στο Παρίσι, με βάση ένα ετεροχρονισμένο δελτίο Τύπου. Αναρωτιέμαι επίσης αν υπάρχει ένα σοβαρό δημοσιογραφικό σωματείο, ικανό να προστατεύσει δεοντολογικά το επάγγελμα αντιμετωπίζοντας τα δελτία του υπουργού με τον ίδιο «σεβασμό»... που ο ίδιος αντιλαμβάνεται το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΙΠΗΡΑ / enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...