Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μήνυμα δικαιοσύνης


Του Νίκου Ξυδάκη στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Να πάρω άδεια από την πολεοδομία, να κάνω τι;». Με αυτά τα λόγια, ο γνωστός Αντώνης Αραβαντινός, αρχιφύλακας Ψυχιατρείου Κορυδαλλού και τότε πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, απαντούσε πέρυσι σε δημοσιογραφικό ερώτημα για το σκάνδαλο της αυθαίρετης πισίνας στο προαύλιο του ψυχιατρείου («Κ», 29.7.2012). Ο συγκεκριμένος κρατικός λειτουργός προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να ερμηνεύει και να εφαρμόζει τον νόμο σύμφωνα με δικά του κριτήρια. Και να λοξοδρομεί ατιμώρητος.

Κατά παράδοξο τρόπο, οι πάμπολλες διώξεις και δίκες εις βάρος του κ. Αραβαντινού έχουν αποβεί άκαρπες, συνήθως επειδή οι μάρτυρες ανακαλούν τις αρχικές καταθέσεις τους. Αντιθέτως, μία αγωγή που έχει καταθέσει ο ίδιος εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη, για έρευνα του 1997 γύρω από το παράνομο κύκλωμα των φυλακών, εξακολουθεί να καρποφορεί. Η αγωγή έχει απορριφθεί από τρία δικαστήρια, ένα πρωτοδικείο (2005) και δύο εφετεία (2006, 2012), αλλά ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να παραμένει εν ομηρία: ο Αντ. Αραβαντινός ζητεί για δεύτερη φορά την αναίρεση εφετειακής απόφασης από τον Αρειο Πάγο, και ο αρεοπαγίτης εισηγητής του Α2 τμήματος εισακούει το αίτημα και στην εισήγησή του απορρίπτει τις αποφάσεις τριών δικαστηρίων ουσίας. Ζητεί να ξαναγίνει η δίκη...

Και τα τρία δικαστήρια που εισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης έκριναν ότι ο δημοσιογράφος προσκόμισε στοιχεία με σκοπό να διαφωτίσει την κοινή γνώμη για την κατάπτωση του σωφρονιστικού συστήματος και για αντικοινωνικές συμπεριφορές. Με αυτή την έννοια, και τα τρία δικαστήρια υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τον δημόσιο λόγο, το κοινό καλό. Υπό ποία λογική μέρος του Αρείου Πάγου διατηρεί την εκκρεμοδικία εις βάρος της ελευθεροτυπίας και υπέρ ενός αμφιλεγόμενου λειτουργού, που δεν αναγνωρίζει καν την αναγκαιότητα νόμιμης άδειας για να χτίσει πισίνα σε δημόσιο χώρο; Δεν γνωρίζουμε. Ελπίζουμε, εντούτοις, ότι οι αρεοπαγίτες θα δώσουν τέλος στην εκκρεμότητα και θα στείλουν το μήνυμα δικαιοσύνης που τόσο χρειαζόμαστε όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...