Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Φυλάκιση 10 ετών σε δημοσιογράφο

Ο επιφανής Ταϊλανδός ακτιβιστής δημοσιογράφος Σάμιοτ Προυκσακασμεσούκ, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας στην Ταϊλάνδη!

Το 2009 ο Σάμιοτ ίδρυσε το περιοδικό «Φωνή του Τακσίν» το οποίο ήταν ένα ανθολόγιο πολιτικών ειδήσεων και άρθρων διαμαρτυρίας, ο Σάμιοτ καταδικάστηκε καθώς το 2010 σε αυτό το έντυπο δημοσίευσε δύο άρθρα και το κάθε ένα από αυτά επέσυρε ποινή φυλάκισης πέντε έτη.

Οι δικαστές έκριναν πως τα δύο επίμαχα άρθρα δυσφημούσαν την βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης, σημειώνοντας πως ο Σομιότ, ως έμπειρος συντάκτης, γνώριζε το πρόβλημα αλλά αποφάσισε να δημοσιεύσει τα κείμενα παρά ταύτα.

Μπορεί τα επίμαχα άρθρα να δημοσιεύτηκαν το 2010 ωστόσο ο Σάμιοτ συνελήφθη ένα χρόνο αργότερα, πέντε ημέρες αφότου ξεκίνησε μία εκστρατεία για την ακύρωση του Άρθρου 112 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει φυλάκιση τριών έως 15 ετών για «οποιονδήποτε δυσφημίσει, προσβάλει ή απειλήσει το βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο στον θρόνο ή τον αντιβασιλέα».

Ωστόσο ο συγγραφέας των δύο άρθρων, ο οποίος τα υπέγραφε με ψευδώνυμο, ζει στην Καμπότζη και δεν έχει διωχθεί.

Ο Σάμιοτ προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αλλά κάνει σαφές ότι δεν θα ζητήσει βασιλική χάρη.


http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...