Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή διάκριση για την «Καθημερινή»

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας (European Press Prize), στην κατηγορία «Αρθρογραφία», απονεμήθηκε στον ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Νίκο Χρυσολωρά. Το βραβείο τελεί υπό την αιγίδα επτά δημοσιογραφικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων τα ινστιτούτα Guardian και Reuters, και έχει σκοπό να τιμήσει και να ενθαρρύνει την ποιοτική δημοσιογραφία στην Ευρώπη. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Σερ Χάρολντ Έβανς, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Times, η Σιλβί Κάουφμαν, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Le Monde, και ο Ιταλός φιλόσοφος Πάολο Φλόρες Αρκάις.

Στην κατηγορία «Ρεπορτάζ», το βραβείο δόθηκε σε τρεις δημοσιογράφους της Δανέζικης εφημερίδας Jyllands Posten για τις πολύμηνες έρευνές τους και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους, αναφορικά με τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους και της CIA, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στην κατηγορία «Καινοτομία», νικητής αναδείχθηκε ο Πολ Λιούις, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Guardian, για την εκτενή έρευνά του, με συμμετοχή 30 πανεπιστημιακών, σχετικά με τις βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν το Λονδίνο, το 2011. Στην κατηγορία «Αρχισυνταξία», νικήτρια ήταν η Ουκρανική εφημερίδα Express, η οποία, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, κατάφερε να γίνει διαμορφωτής της κοινής γνώμης στη χώρα, εκθέτοντας τη διαφθορά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση και αγνοώντας «προειδοποιήσεις» να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής της.

Ανάμεσα στους προταθέντες για τα βραβεία ήταν δημοσιογράφοι από 32 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και προβεβλημένων συντακτών σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης (Le Monde, Wall Street Journal, Reuters, κ.α). Ο Νίκος Χρυσολωράς της Καθημερινής βραβεύτηκε ως καλύτερος Σχολιαστής, για το άρθρο του με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», το οποίο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στις εφημερίδες Guardian και El Mundo, όταν, στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ κρεμόταν από μία κλωστή. Στην επιστολή συγχαρητηρίων του, ο θρυλικός δημοσιογράφος Σερ Χάρολντ Έβανς, το χαρακτηρίζει ως «παράδειγμα ποιοτικής αρθρογραφίας» που κατέρριψε την επικρατούσα τότε άποψε μεταξύ ειδικών, σχολιαστών και πολιτικών στην Ευρώπη, ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα ήταν η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ και θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στο Άμστερνταμ στις 26 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...