Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αυτοψία στην Οιχαλία, σε ένα χωριό χωρίς γονείς.


Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 24:00, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει Αυτοψία στην Οιχαλία, σε ένα χωριό χωρίς γονείς.

Το αποκαλούν το χωριό των… Γερμανών, αφού από τους 5.000 κατοίκους του οι μισοί ζουν και εργάζονται στη Γερμανία και την Αυστρία. Η Οιχαλία, ένα χωριό ανάμεσα στην Λάρισα και τα Τρίκαλα, αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας μας με τους κατοίκους να αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Στην Οιχαλία παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να αφήνουν πίσω τα παιδιά τους και να τα μεγαλώνουν ο παππούς και η γιαγιά.

Ανάμεσα στα 40 παιδιά, που αυτή την περίοδο ζουν και μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά, είναι η Τζορτζίνα Λιόλιου. Οι γονείς της έφυγαν πριν από πέντε μήνες για τη Γερμανία, όπου άνοιξαν εστιατόριο. «Μου είπαν ότι θα φύγει μόνο ο μπαμπάς και στη συνέχεια μου είπαν ότι θα ακολουθήσει και η μαμά. Εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω…» λέει στον Αντώνη Σρόιτερ η Τζορτζίνα. Η Γεωργία Λιόλιου, γιαγιά της Τζορτζίνας, βρέθηκε και αυτή στη Γερμανία, τη δεκαετία του 1960. Τα δικά της παιδιά τα μεγάλωσαν τα πεθερικά της, όπως άλλωστε και τα περισσότερα παιδιά εκείνης της εποχής των οποίων οι γονείς μετανάστευσαν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Πριν από ένα χρόνο, οι μαθητές του Γυμνασίου του χωριού Οιχαλία ξεδίπλωσαν τα συναισθήματα τους σε μια ταινία που δημιούργησαν με τη βοήθεια των καθηγητών τους. Η ταινία βραβεύτηκε ως η καλύτερη μαθητική ταινία. Πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειούς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρού μήκους, αποτύπωσαν έντονα τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της, το δυνατό συναίσθημα της φιλίας, τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, την αγάπη.

«Αυτοψία», με τον Αντώνη Σρόιτερ: Είμαστε εκεί όταν συμβαίνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...