Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Βρετανία: Απεργούν οι δημοσιογράφοι του BBC

LONDON, ENGLAND - MARCH 02:  A general view of...Image by Getty Images via @daylifeΧιλιάδες δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου BBC πραγματοποιούν από σήμερα 48ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η διοίκηση της δημόσιας βρετανικής ραδιοτηλεόρασης.

Η απεργία, η οποία προκηρύχθηκε από την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) της Βρετανίας, που έχει περίπου 4.000 μέλη στο BBC, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, καθώς πολλές από τις ειδησεογραφικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ματαιώθηκαν ή περιορίστηκαν.

Απεργιακά πανό θα αναρτηθούν στα γραφεία του BBC σε όλη τη χώρα, ενώ έχει προκηρυχθεί και δεύτερη απεργία για τις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του BBC, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια λίρες (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας και αύξηση κατά 1% των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ του συνταξιοδοτικού ταμείου.

«Τα μέλη της NUJ που εργάζονται στο BBC δεν σταμάτησαν να χαρακτηρίζουν κλοπή τις προτάσεις για τις συντάξεις», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τζέρεμι Ντίαρ, «αυτό δεν έχει αλλάξει. Το BBC δεν μας αφήνει πλέον άλλη επιλογή στα μέλη μας από το να περάσουν στη δράση προκειμένου να υπερασπιστούν τις συντάξεις τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΒΒC Μαρκ Τόμσον, η πρόταση που έγινε στους δημοσιογράφους «είναι δίκαιη». Η κινητοποίηση των δημοσιογράφων «μπορεί να καταφέρει να εμποδίσει τη μετάδοση ορισμένων εκπομπών ή να πλήξει την ποιότητά τους, αλλά οι απεργίες δεν πρόκειται να μειώσουν το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου, ούτε να εξαφανίσουν την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», κατέληξε ο Τόμσον.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...