Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ανησυχία προκαλεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου η κατάσταση των ΜΜΕ στην Ιταλία

Silvio BerlusconiImage via WikipediaΤο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) επισήμανε σήμερα τον κίνδυνο πολιτικοποίησης των Μέσων Ενημέρωσης στην Ιταλία, κυρίως της δημόσιας τηλεόρασης, επισήμανση που είναι αποτέλεσμα αποστολής εκπροσώπων του ινστιτούτου στην Ιταλία, όπου έμειναν μία εβδομάδα.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, που εδρεύει στη Βιένη, επισήμανε "το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι ιδιοκτήτης του πλέον ισχυρού ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου στη χώρα ... και επίσης τη βούληση και δυνατότητα που έχει να επηρεάζει πολιτικά την δημόσια τηλεόραση", σε μία χώρα όπου βασική πηγή ενημέρωσης είναι η τηλεόραση.
"Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτικοποίηση προηγήθηκε της ανάδειξης του κυρίου Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή, αλλά αυξήθηκε επί πρωθυπουργίας του", αναφέρει το ΙΡΙ σε ανακοίνωσή του.
"Η πολιτικοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης είναι εμβληματική της πολιτικοποίησης που αφορά το σύνολο των δομών των Μέσων Ενημέρωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΙΡΙ, 'Αντονι Μιλς.
"Η απουσία αποτελεσματικής νομοθεσίας για τη σύγκρουση συμφερόντων επέτρεψε σε κάποιο βαθμό τη συγκέντρωση των τηλεοπτικών μέσων, κάτι που πλήττει την πολυφωνία και την ποικιλομορφία στην ενημέρωση", πρόσθεσε ο 'Αντονι Μιλς.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΙΡΙ τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν ελευθερίες που δεν υπάρχουν σε μη δημοκρατικές χώρες, αλλά η πολιτικοποίηση και η συγκέντρωση των μέσων προκαλούν "σοβαρές ανησυχίες", όπως και οι δυσκολίες που συναντούν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ρεπορτάζ για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι εφημερίδες έχουν περισσότερες ελευθερίες, αλλά οι μεγάλης κυκλοφορίας ιταλικές εφημερίδες συγκεντρώνονται στα χέρια βιομηχανικών ομίλων, επισημαίνει επίσης το ΙΡΙ στην ανακοίνωσή του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...