Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βήμα ταχύ για την ψηφιακή TV

CNN Election ExpressImage via Wikipedia
Με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς αναπτύσσεται η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Ευρώπη, με τα σχετικά ερευνητικά στοιχεία να την φέρνουν πρώτη ανάμεσα στις πλατφόρμες παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου.
Την ταχύτατη ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ευρώπη και την ανάδειξή της, ουσιαστικά, στην πρώτη θέση ανάμεσα στις πλατφόρμες παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου, αποκαλύπτουν πρόσφατα στοιχεία από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Mavise του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου.
Σήμερα, σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκιμένα σε Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισπανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία, έχει παύσει πλήρως η επίγεια αναλογική τηλεοπτική μετάδοση. Μέχρι το τέλος του 2010 (ή τον Ιανουάριο του 2011) αναμένεται να έχουν «προσχωρήσει» σε αυτή την ομάδα και οι Αυστρία, Ισλανδία, Κροατία, Μάλτα και Σλοβενία.

1.460 προσφερόμενα κανάλια

Χαρακτηριστικό της επιτυχούς διείσδυσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι ο αριθμός των καναλιών που παρέχονται μέσω αυτής της πλατφόρμας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς φτάνουν τουλάχιστον τα 1.460. Περίπου τα μισά εξ αυτών, τα 700, ανήκουν σε περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς που μεταδίδονται σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο αριθμός των εθνικών και διεθνών καναλιών ανέρχεται σε περίπου 760. Από τα διεθνή, αυτά με τις περισσότερες παρουσίες είναι τα BBC World, CNN, Discovery channels, Eurosport channels κ.ά. Από τα 760 ψηφιακά κανάλια, τα 345 παρέχονται άνευ συνδρομής, ενώ τα υπόλοιπα 415 παρέχονται από συνδρομητικά δίκτυα.

Συνδρομητικές υπηρεσίες

Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες προσπάθειες παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα στην Ευρώπη ήταν αποτυχημένες (Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία), εντούτοις σήμερα συνδρομητικές υπηρεσίες προσφέρονται σε 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε περίπου 5 ή 6 άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ένωσης.

Κανάλια Υψηλής Ευκρίνειας (HDTV)

Αν και η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μειονεκτεί ως προς την παροχή καναλιών με υψηλή ευκρίνεια, σε σχέση με τη δορυφορική, την καλωδιακή ή την IPTV τηλεοπτική πλατφόρμα -κυρίως λόγω έλλειψης του απαραίτητου φάσματος συχνοτήτων-, σήμερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας παρέχονται σε Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Εσθονία και Λιθουανία, ενώ επίκειται η παροχή τους σε Σουηδία και Φινλανδία.

Δημόσια και Ιδιωτικά

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η δημόσια τηλεόραση ήταν η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς επένδυσε σημαντικά ποσά πρώτη και δημιούργησε νέα κανάλια και υπηρεσίες. Σήμερα, περίπου το ένα τέταρτο των καναλιών (25%) ανήκουν στη δημόσια τηλεόραση και παρέχονται κυρίως ελεύθερα, ενώ μόλις το 10% των καναλιών στα συνδρομητικά δίκτυα είναι δημόσια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...