Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Κίνδυνος να κλείσουν έως και έξι τηλεοπτικά κανάλια στη Κύπρο

Το πέρασμα της Κύπρου στην ψηφιακή τηλεόραση πριν από ένα χρόνο και κάτι μέρες (1η Ιουλίου 2011) ήταν επιτυχημένο, όμως στο σήμερα, το μέλλον της διαγράφεται  ζοφερό και δεν αποκλείεται, τώρα που ως κράτος διαθέτουμε πληθώρα συχνοτήτων, να οδηγηθούμε σε δραματική μείωση των τηλεοπτικών καναλιών.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκτελεστικός πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Ανδρέας Πετρίδης, ο κίνδυνος να εκτοξευθούν στα ύψη τα τέλη που επιβάλλει η Velister στα κανάλια για να μπορεί να εκπέμπει το σήμα τους, είναι πλέον ορατός και αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται η Κύπρος που διαθέτει σήμερα εννέα ιδιωτικά μη συνδρομητικά κανάλια, να μείνει με τρία μόνο.

«Η όλη υπόθεση είναι δημοσίου συμφέροντος και δηλώνω υπεύθυνα ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βρεθούν πρακτικές λύσεις», τονίζει.

Το πρόβλημα στην ψηφιακή τηλεόραση έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι στον σχετικό πλειστηριασμό, η Velister ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στο κράτος 10 εκατομμύρια ευρώ για την άδεια που εξασφάλισε και η οποία αναμενόταν με ρεαλιστικούς υπολογισμούς να ανέλθει το πολύ στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα οξύνθηκε περισσότερο, όταν διαπιστώθηκε ότι η αρχική πρόβλεψη για δημιουργία 40 περίπου καναλιών που θα ήταν πελάτες της, ήταν «όνειρο απατηλό», αφού σήμερα τα κανάλια που εκπέμπουν μέσω της Velister είναι πολύ λιγότερα.

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής τη πλατφόρμας, Νέστορας Νεστορίδης, δεν υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων καναλιών και αυτό αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Η πλατφόρμα -όπως τονίζει- ανησυχεί διότι ενδεχόμενη αύξηση των τελών της, θα είναι αποτρεπτική για κάποιους είτε υφιστάμενους είτε μελλοντικούς πελάτες της.

Τα ετήσια έξοδα για να είναι στον «αέρα» ένα κανάλι είναι πολλά. Μόνο τα τέλη που καλείται να καταβάλει κάθε χρόνο στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέρχονται στις €51.400 (τέλος που είναι σταθερό από το 1998) και στη Velister άλλες €102.000.

Σήμερα οι πελάτες της πλατφόρμας είναι 15 συνολικά κανάλια, έξι παγκύπρια κανάλια γενικού ενδιαφέροντος, τρία μουσικά και έξι συνδρομητικά της LTV. Τα έσοδα της είναι περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ενώ τα έξοδα της είναι σαφώς μεγαλύτερα, ίσως και διπλάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...