Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Kι όμως ...ο διευθυντής της BILD κάνει διακοπές στην Ελλάδα !

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προέτρεπε τους δημοσιογράφους της BILD να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, μήπως και αλλάξουν γνώμη για τη χώρα μας. Να που τελικά δια του Διευθυντή της, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εφημερίδα ακολούθησε τη συμβουλή του Γερμανού πολιτικού.

Ο μεγαλύτερος εν ζωή όπως πολλοί λένε δημοσιογράφος της χώρας του και Διευθυντής της BILD ακολούθησε τις προτροπές του Γερμανού πολιτικού. Ο «πολύς» Kai Diekmann, ο άνθρωπος που από το 2002 αναμόρφωσε την εφημερίδα που σήμερα μας επιτίθεται σφοδρά και την κατέστησε πρώτη σε κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη με 2.000.000 καθημερινούς αναγνώστες, βρέθηκε χθες στο νησί της Λέρου. Το protothema.gr συνομίλησε μαζί του για να μάθει τί δουλειά έχει ο σφοδρότερος επικριτής της πατρίδας μας στην Ελλάδα, ποιες ήταν οι εντυπώσεις του από την φιλοξενία μας αλλά και γιατί η εφημερίδα του επιτίθεται τόσο έντονα κατά της χώρας μας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Έχω έλθει πολλές φορές τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κρήτη, την Πάρο, την Σαντορίνη. Σας γνωρίζω καλά και πραγματικά η χώρα σας μου αρέσει πάρα πολύ» ξεκαθαρίζει ο κ. Diekmann. Άνθρωπος με επικοινωνιακό χάρισμα, ο Διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας περιέργως δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις. Για την ακρίβεια, πληροφορηθήκαμε πως είναι η πρώτη συνέντευξη που ο ίδιος έδωσε ποτέ σε διεθνές Μέσο Ενημέρωσης, παρά το γεγονός πως αποτελεί τον νούμερο 1 δημοσιογράφο της πατρίδας του με πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να έχει πάρει κάποιος συνεντεύξεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους ή να έχει κουμπάρο και προσωπικό του φίλο τον Καγκελάριο της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ. Πώς όμως πείστηκε αυτός ο special guest να έλθει στην Ελλάδα την οποία καθημερινά πλέον η εφημερίδα του καταχεριάζει;

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής εφημερίδας Hurriet, ο κ. Diekmann βρέθηκε για διακοπές αρχικά στο Bodrum κι από εκεί πέρασε στη Λέρο. «Ήταν μια ξαφνική απόφαση της παρέας μας η οποία ως επιλογή μας δικαίωσε. Τα πάντα εδώ είναι εξαιρετικά. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως από τους Μιναρέδες της Τουρκίας, μέσα σε δύο μόλις μίλια βρέθηκα στις ορθόδοξες εκκλησίες της Λέρου. Κι όλη η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών θρησκειών είναι να φανταστεί κανείς 2 ναυτικά μίλια!» υπογραμμίζει.

Ο κ. Diekmann μάλιστα δεν αρκέστηκε στα τυπικά θετικά σχόλια για την πατρίδα μας αλλά με θερμά σχόλια αναφέρθηκε και στο φιλόξενο κλίμα που επικρατεί στους κατοίκους της ακόμα και για τους Γερμανούς. Όταν μάλιστα ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για άρθρα επί άρθρων κατά των Ελλήνων μας αποκαλεί «φιλόξενους» αυτό έχει διπλή σημασία για τον τουρισμό μας. «Μου έκανε πραγματική εντύπωση ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Μύλος. Ο Τάκης. Ένας φιλόξενος κι εξαιρετικός άνθρωπος. Χάρηκα επίσης που είδα το νησί γεμάτο με τουρίστες τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την Τουρκία. Είναι θετικό στοιχείο αυτό για τις διμερείς σχέσεις. Πάντως ως Γερμανός δεν είχα κανένα πρόβλημα στην πατρίδα σας. Δεν αντιμετώπισα εχθρότητα» τονίζει.

Απόλυτα φιλικός και σε πλήρη αντίθεση με την σφοδρή κριτική που η εφημερίδα του συχνά ασκεί, ο Διευθυντής της BILD μας απαντά και για τα όσα κατά καιρούς έχει «σούρει» η εφημερίδα του στην Ελλάδα. «Δεν είναι του χαρακτήρα μου να δίνω συμβουλές. Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που δίνουν εγγυήσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι όλες. Απλά όταν δίνεις χρήματα απαιτείς και εγγυήσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτό ζήτησε εξάλλου και η Γαλλίδα πρόεδρος του ΔΝΤ κα. Lagarde. Δεν το ζήτησαν μόνο οι Γερμανοί. Είναι εν πολλοίς και θέμα των εσωτερικών εξελίξεων στη Γερμανία, αφού σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα που θα δοθούν θα αποτελέσουν μέρος των εκλογών στη χώρα μας. Ξέρετε οι πολιτικοί μας, όπως και οι δικοί σας θέλουν να επανεκλεγούν. Όταν λοιπόν εξαιτίας της Ελλάδος δημιουργούνται προβλήματα στην επανεκλογή τους, λογικό είναι να σας πιέζουν για μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ πως τα μέτρα που πρέπει να παρθούν στη χώρα σας είναι αντιδημοφιλοί. Επειδή και η Γερμανία σας πιέζει να τα πάρετε να γίνεται με τη σειρά της αντιδημοφιλής. Όμως η φιλία Γερμανών και Ελλήνων είναι μια πραγματικά μεγάλη φιλία. Δεν θα χαλάσει από αυτή τη συγκυρία. Έχω μάλιστα και μια άποψη περί αυτού. Οι ειλικρινείς φίλοι πρέπει να λένε την αλήθεια. Μια αλήθεια η οποία ενδεχομένως σε κάποια σημεία της να πονάει. Είναι ένα πράγμα σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο και σου λέει μεν πως έχεις πρόβλημα, όμως την ίδια στιγμή δίχως να ωραιοποιεί την κατάσταση στο λύνει κιόλας».

Θα πρέπει όμως η Ελλάδα να θυσιαστεί στο βωμό της σωτηρίας των άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών ή ενδεχομένως μπροστά στο ενδεχόμενο τωνγερμανικών εκλογών τον επόμενο Οκτώβρη; «Προσωπικά λέω ξεκάθαρα όχι σε μια τέτοιου είδους θυσία. Σας προτρέπω να κάνετε αυτό που έκανε η Τουρκία. Κάντε άμεσα μεταρρυθμίσεις. Αυτό κάναμε κι εμείς το 2002-3 στη Γερμανία. Δεν ήταν ευχάριστο και μάλιστα ως πολιτική επιλογή στοίχισε την επανεκλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη χώρα μου. Σκεφτείτε πως εγώ είμαι 48 ετών σήμερα και θα βγω στη σύνταξη στα 67 μου! Χρειάστηκε όμως να υποστώ αυτή την αλλαγή. Αυτό ήταν το σωστό, αλλά και επώδυνο μέτρο. Αυτό πρέπει να κάνετε κι εσείς αν θέλετε να ορθοποδήσετε» υπογραμμίζει.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή να έλθει στην Λέρο για διακοπές κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη για τον ίδιο. «Είχε τελικά δίκιο ο Βεστερβέλε πως σας προέτρεψε να έλθετε στην Ελλάδα»; Τον ρωτάμε κάπως προβοκατόρικα. Κι αυτός με μια ζεστασία πρωτόγνωρη για άνθρωπο της BILD μας απάντησε. «Το να έλθω στην Ελλάδα ήταν ένα από τα πιο καλά πράγματα που είχα να κάνω. Πραγματικά απόλαυσα τη χώρα σας"

Πηγή: protothema.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...