Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αγωγή της NOVA κατά του ΣΚΑΪ

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova και της ΕΡΤ κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, αναφορικά με την παράνομη προβολή εκτεταμένων στιγμιότυπων του πρωταθλήματος της SuperLeague από πλευράς του καναλιού του Φαλήρου, στην αθλητική εκπομπή «ΣΚΑΪ goal», καθ’όλη την ποδοσφαιρική σεζόν που ολοκληρώθηκε. 
 
Έτσι, μετά την αγωγή της ΕΡΤ, η οποία διεκδικεί το ποσό των 410.000 ευρώ ως αποζημίωση για τη μετάδοση αποσπασμάτων των αγώνων της ΠΑΕ Ξάνθη, σειρά πήρε η Nova. Με την άσκηση της αγωγής κατά του ΣΚΑΪ ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων για την οριστική κρίση της υπόθεσης, η Nova οδηγεί εκ νέου την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες.

Πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, αναφέρουν ότι οι ιθύνοντες της Nova, αφού πρώτα εξάντλησαν όλα τα περιθώρια προκειμένου να υπάρξει εμπορική συμφωνία για την προβολή στιγμιότυπων από τον ΣΚΑΪ , προχώρησε εν συνεχεία στην αποστολή εξώδικης πρόσκλησης, με την οποία ενημέρωνε τον ΣΚΑΪ να σταματήσει την προβολή της εκπομπής «ΣΚΑΪ goal».

Παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική του ΣΚΑΪ συνιστά ουσιαστικά «τηλεοπτική πειρατεία», καθώς το κανάλι του Φαλήρου στήνει μια ολόκληρη εμπορική εκπομπή ειδικού αθλητικού περιεχομένου, η οποία συγκεντρώνει διαφημίσεις και χορηγίες, εκμεταλλευόμενη ένα τηλεοπτικό προϊόν, τα αποκλειστικά δικαιώματα του οποίου κατέχει η Nova.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΚΑΪ επικαλείται το καθήκον ενημέρωσης του φίλαθλου κοινού, θεωρώντας αφενός ότι η αθλητική -ποδοσφαιρικού αντικειμένου- εκπομπή «ΣΚΑΪ goal» αποτελεί εκπομπή γενικής ειδησεογραφίας και αφετέρου ότι το ελληνικό πρωτάθλημα αποτελεί μία διοργάνωση μεγάλης σπουδαιότητας για το σύνολο μάλιστα του πληθυσμού. Αυτός ήταν και ο βασικός ισχυρισμός που ο ΣΚΑΪ προέβαλε και κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησε η Nova κατά του ΣΚΑΪ, τα οποία εκδικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Η απόφαση που εκδόθηκε έκρινε μεν ότι η προβολή των στιγμιοτύπων από τον ΣΚΑΪ δεν προσέβαλε τα δικαιώματα της Nova, όμως η απόφαση αυτή έχει προσωρινή ισχύ και η οριστική κρίση επί της υπόθεσης επιφυλάσσεται στα τακτικά δικαστήρια, στα οποία η Nova έχει ήδη προσφύγει.
Η ΕΡΤ με την κίνηση της να καταφύγει στη δικαιοσύνη κατά του ΣΚΑΪ, φαίνεται ότι υιοθετεί τη λογική της Nova ότι πρόκειται για εκπομπή ψυχαγωγικού χαρακτήρα και όχι ειδησεογραφική.

Καλά πληροφορημένες πηγές εξάλλου, αναφέρουν ότι η διοίκηση της Nova είναι σε επαφές με τον Sky Αγγλίας, εξετάζοντας περιπτώσεις από τη διεθνή πρακτική, για το πώς θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της «τηλεοπτικής πειρατείας» του ελληνικού ΣΚΑΪ, ενώ και στα κτίρια της Μεσογείων, οι άνθρωποι της ΕΡΤ αναζητούν επίσης παραδείγματα που ισχύουν στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσουν το νομικό τους αγώνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...