Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Περικοπές προσωπικού στους Financial Times

Η εφημερίδα Financial Times (FT) σχεδιάζει να περικόψει συνολικά περίπου 25 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης με στόχο να μειώσει τα εκδοτικά της κόστη και να εστιάσει κατά κύριο λόγο στις ψηφιακές της υπηρεσίες, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνέταξε η διεύθυνσή της και διανεμήθηκε εσωτερικά στον όμιλο.

Στο μήνυμα αυτό, που εστάλη στο προσωπικό και βρήκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο διευθυντής των FT Λάιονελ Μπάρμπερ αναφέρει ότι τίθεται σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «αναδιαμορφωθεί» η εφημερίδα «για την ψηφιακή εποχή». Δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποιους τομείς θα κάνει περικοπές θέσεων εργασίας.

Στην εφημερίδα απασχολούνται συνολικά 600 άνθρωποι.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπηρετούμε μια ψηφιακή πλατφόρμα πρωτίστως, και την έντυπη έκδοση δευτερευόντως» ανέφερε ο Μπάρμπερ στο μήνυμα, το οποίο εστάλη την Δευτέρα. «Αυτή είναι μια μεγάλη πολιτισμική μεταβολή για τους FT, που είναι πιθανό να επιτευχθεί μόνο με περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές».

Η γνωστή εφημερίδα με το ροζ χαρτί υπήρξε ένας από τους πλέον επιτυχημένους τίτλους σε ό,τι αφορά την μετάβαση στο Διαδίκτυο, χρεώνοντας τους αναγνώστες της με βάση ένα μοντέλο που τους επιτρέπει να διαβάζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό άρθρων κάθε μήνα πριν τους χρεώσει.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση συνέβαλε να δοθεί ώθηση στις ψηφιακές συνδρομές, που ξεπέρασαν την κυκλοφορία των χάρτινων αντιτύπων της για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρώτο μισό του 2012.

«Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των FT ως ενός παγκόσμιας κλάσης, οικονομικά βιώσιμου ειδησεογραφικού οργανισμού», τόνισε ο Μπάρμπερ.

«Οι πρότερες αποφάσεις μας να αυξήσουμε τις τιμές, να χρεώνουμε για το περιεχόμενο και να οικοδομήσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στις συνδρομές αποδείχθηκαν τολμηρές και σοφές. Ενώ πολλοί ανταγωνιστές μας πάσχιζαν να βρουν ένα επικερδές επιχειρηματικό μοντέλο, και έτσι ανακοίνωσαν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, γίναμε πρωτοπόροι της βιομηχανίας. Δεν είναι η ώρα να διστάσουμε».

Μείωση εξόδων


Σύμφωνα με τον Μπάρμπερ το σχέδιο εθελουσίας εξόδου που εξετάζεται θα μειώσει τα κόστη του ομίλου κατά 1,6 εκατ. λίρες (1,91 εκατ. ευρώ, 2,5 εκατ. δολάρια) το τρέχον οικονομικό έτος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η μείωση του προσωπικού θα φθάσει με βάση τους υπολογισμούς του τα 25 πρόσωπα, ή περίπου το 4% του συνόλου έπειτα από την δημιουργία 10 θέσεων εργασίας στην ψηφιακή έκδοση των FT.

Ο όμιλος ανέφερε ότι θα διαβουλευτεί με την Εθνική Ένωση των Δημοσιογράφων σχετικά με τις κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει εάν δεν επιτύχει το επίπεδο της μείωσης του προσωπικού που επιδιώκει.

Η αναδιοργάνωση της εφημερίδας ακολουθεί μήνες φημών περί του εάν η μητρική εταιρεία, η Pearson Plc, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, θα πωλούσε τον τίτλο, καθώς μετατοπίζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της στην εκπαίδευση και ελαττώνει το βάρος που ρίχνει σε πόρους εξαρτημένους από την κυκλική διαφήμιση.

Η εταιρεία Πίρσον διέψευσε ότι η εφημερίδα διατίθεται προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...