Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Έφυγε» o Μάικλ Γουίνερ

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Βρετανός δημοσιογράφος, κριτικός και σκηνοθέτης Μάικλ Γουίνερ, όπως επιβεβαίωσε η σύζυγος του Ζεραλντίν, η οποία δήλωσε: «ο Μάικλ ήταν ένας υπέροχος άντρας, αστείος και γενναιόδωρος. H λάμψη έσβησε από τη ζωή μου».

Τα τελευταία χρόνια ο Γουίνερ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και το περασμένο καλοκαίρι οι γιατροί του είχαν «δώσει» 18 μήνες ζωής.

Ο Μάικλ Γουίνερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1935 και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, πριν εργαστεί για την «Motion Pictures Limited» ως συγγραφέας, το 1956. Γνώρισε τα φώτα της διασημότητας για τις ταινίες δράσης του, όπως o «Εκδικητής της νύχτας» (Death Wish) με πρωταγωνιστή των Τσαρλς Μπρόνσον, τον οποίο μετέτρεψε σε παγκόσμιο σούπερ σταρ το 1974.

Ο Μπρόνσον υποδύθηκε τον αρχιτέκτονα Πολ Κράσνι, ο οποίος αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του προκειμένου να εκδικηθεί την εν ψυχρώ δολοφονία της γυναίκας του και τον βιασμό της κόρης του από κακοποιούς της Νέας Υόρκης που εισέβαλαν στο σπίτι του.

Η συνεργασία του Γουίνερ με τον Μπρόσνον ξεκίνησε το 1970 με το γουέστερν «Τσάτο», όπου ο Αμερικάνος ηθοποιός υποδυόταν έναν Ινδιάνο, συνεχίστηκε με το «Μούτρο» και τον «Μαύρο κύκλο» και κορυφώθηκε με τον «Εκδικητή της νύχτας».

Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του, συμπεριλαμβάνονται και οι ταινίες «Ο Σκορπιός» - με τους με τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Αλέν Ντελόν, «Η Διεφθαρμένη ζωή της λαίδης Μπάμπαρα» - εποχής με πρωταγωνίστρια την Φαίη Ντάναγουεϊ αλλά και το «A chorus of disapproval» που μας μετέφερε στον κόσμο του θεάτρου με πρωταγωνιστές τους Τζέρεμι Αϊρονς και Άντονι Χόπκινς.

Εκτός από τις ταινίες, ο Μάικλ Γουίνερ ήταν γνωστός στο ευρύτερο κοινό και για τις κριτικές εστιατορίων που έγραφε για τους «Sunday Times», με τίτλο «Winner's Dinners».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...