Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Από κόμικς πάμε καλά...

thumb

“Δύσκολοι καιροί για τέχνες” συνηθίζουμε να λέμε μέσα στη ζοφερή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα των ημερών μας. Πώς να διεκδικήσεις το ευ ζην αν δεν έχεις προηγουμένως εξασφαλίσει το ζην; Και όμως… Φαίνεται ότι ένα μέρος του φιλότεχνου κοινού δεν πτοείται εύκολα από τα σημεία των καιρών. Ιδιαίτερα το ταχέως αυξανόμενο κοινό των κόμικς, πιστό και συνεπές, εξακολουθεί να στηρίζει τις καλές προσπάθειες, τις καλές εκδόσεις, τις καλές εκθέσεις, τις καλές συζητήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το απογοητεύσαμε στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Τα Ελληνικά Κόμικς και το Κοινό τους” που διοργάνωσε το Ποντίκι την περασμένη Κυριακή στους φιλόξενους χώρους του βιβλιοπωλείου Public στο Σύνταγμα.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του μεγάλου διαγωνισμού που διοργανώνει το «Π» με θέμα “Ξένοι στην Ίδια Πόλη” (πληροφορίες εδώ) και η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Εκ μέρους του «Π», οι Soloup και Γιάννης Κουκουλάς, συντονιστές του διαγωνισμού, έθεσαν το ιστορικό πλαίσιο και την σημερινή κατάσταση των ελληνικών κόμικς και ακολούθησαν οι ομιλίες των καλεσμένων.
Ο Σπύρος Ορνεράκης, γελοιογράφος και ιδρυτής της ομώνυμης Σχολής Σκίτσου και Κόμικς που είναι και ο μεγάλος χορηγός του Διαγωνισμού, αναφέρθηκε στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι σπουδαστές για την τέχνη των κόμικς και τους παρότρυνε να ασχοληθούν ακόμα πιο αφοσιωμένα και εντατικά για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Ο Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας και σεναριογράφος του best seller Logicomix που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες, περιέγραψε τον άκρως επαγγελματικό και κοπιώδη τρόπο δουλειάς του και τόνισε πως το μέλλον ανήκει στα graphic novels που απαιτούν μακρόπνοο προγραμματισμό και μεγάλη υπομονή για να ανταμειφθούν από το κοινό. Ο Αλέκος Παπαδάτος, animator και σχεδιαστής του Logicomix, με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, προειδοποίησε ότι η επιτυχία απαιτεί πολύ δουλειά και επισήμανε την ύπαρξη πολλών νέων ταλέντων στον ελληνικό χώρο αλλά και τη διαφορά νοοτροπίας των Ελλήνων που ενθουσιάζονται εύκολα σε σχέση με τους δημιουργούς των πιο προηγμένων χωρών στην τέχνη των κόμικς.
Μιλώντας από την σκοπιά του αναγνώστη, ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης αναφέρθηκε στις τεράστιες αφηγηματικές και εικαστικές δυνατότητες που διαθέτουν τα κόμικς και στη μοναδική τους ικανότητα να καταργούν τις συμβάσεις και να δημιουργούν νέους ονειρικούς και απελευθερωτικούς κόσμους όπου όλα μπορούν να συμβούν. Στη συζήτηση που ακολούθησε με το πολυπληθές κοινό, στο οποίο βρίσκονταν δημιουργοί, εκδότες, σπουδαστές και πολλοί αναγνώστες, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού όπως και οι τρεις προηγούμενοι ομιλητές, εκμυστηρεύτηκε την μεγάλη του αγάπη για τα κόμικς τονίζοντας ότι η πρόοδος που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Ο Λευτέρης Σταυριανός, υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου Jemma Press που δραστηριοποιείται στο χώρο των κόμικς και της επιστημονικής φαντασίας αναφέρθηκε στις διαρκώς αυξανόμενες ποσοτικά και βελτιωμένες ποιοτικά προτάσεις που δέχεται από νέους δημιουργούς ενώ με ενθαρρυντικά λόγια, ο Γιώργος Γεωργέλλος, εκ των ιδρυτών και διαχειριστών της Λέσχης Φίλων Κόμικς και του δικτυακού τόπου www.greekcomics.gr που αριθμεί χιλιάδες μέλη, δήλωσε την αισιοδοξία του για το μέλλον που πηγάζει από την διαρκή κινητικότητα και τη ζωντάνια αυτού του χώρου.
Τέλος, ο Πέτρος Χρηστούλιας, εικαστικός και δημιουργός κόμικς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αξιόλογων σεναρίων ως προϋπόθεσης για τη δημιουργία καλών κόμικς. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, σπουδαστές από τη Σχολή Ορνεράκη, φοιτητές της ΑΣΚΤ και πολλοί φίλοι των κόμικς πήραν μέρος στη δημιουργία ενός flip-comic, μιας απρόσμενης συνειρμικής πολυσέλιδης ιστορίας χωρίς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη όπου κάθε συμμετέχων σχεδιάζει ένα καρέ και το συνεχίζει κάποιος άλλος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...