Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αγωγή 3 εκατ. ευρώ σε μειονοτικές εφημερίδες!

Αποζημίωση-μαμούθ ζητεί μια δασκάλα, η Χαρά Νικοπούλου (Φωτό), από τρεις μειονοτικές εφημερίδες της Θράκης. Συγκεκριμένα έχει στραφεί εναντίον τους με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου, αλλά και με αγωγή. Ζητεί συνολικά 3.000.000 ευρώ και από τις τρεις εφημερίδες, γιατί θεωρεί ότι την συκοφάντησαν αναφερόμενες με την αρθρογραφία τους σε συγκεκριμένο περιστατικό που έλαβε χώρα στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου όπου διδάσκει.

Το αντικείμενο της μήνυσης δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι το ποσό που απαιτείται ως αποζημίωση από τρεις εβδομαδιαίες εφημερίδες της μειονότητας. Γιατί είναι προφανές ότι κανείς δεν περιμένει ότι, αν επιδικαστεί ένα τέτοιο ή άλλο παρεμφερές ποσό σε περίπτωση που καταδικαστούν οι εφημερίδες, θα μπορέσουν να το πληρώσουν. Πάλι εφημερίδες βρίσκουν μπροστά τους τον "τυποκτόνο" νόμο, που πολλές φορές έχει γίνει αιτία να ταλαιπωρηθούν και εφημερίδες και δημοσιογράφοι ή και σε κάποιες περιπτώσεις να αυτολογοκρίνονται για να μην αντιμετωπίσουν ακόμη και το ενδεχόμενο χρηματικής ποινής που ασφαλώς δεν μπορούν να καταβάλουν. Ειδικά όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με εβδομαδιαίες εφημερίδες. Το αντικείμενο της διαμάχης είναι το γεγονός ότι η δασκάλα είπε στους μαθητές της να ζωγραφίσουν τρεις λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα θήτα.

Μεταξύ των λέξεων ήταν και η λέξη Θεός. Αυτό θεωρήθηκε για τις εφημερίδες μέγα λάθος της δασκάλας, γιατί στο Ισλάμ ο Θεός δεν απεικονίζεται, η δε δασκάλα υποστηρίζει ότι δεν είπε στους μαθητές της να ζωγραφίσουν τον Θεό. Αλλά αυτά θα τα βρει το δικαστήριο. Εκείνο που έχει σημασία είναι το χρηματικό ποσό που ζητεί η δασκάλα στην αγωγή της. Και ουσιαστικά το δικαστήριο θα κρίνει μεν την υπόθεση, αλλά η πολιτεία οφείλει να αλλάξει αυτό το νομικό πλαίσιο που οδηγεί στην ομηρία έτσι κι αλλιώς του Τύπου, ιδία δε του περιφερειακού και του εβδομαδιαίου εν προκειμένω.

Σταμάτης Σακελλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...