Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Νέος γύρος κυβερνοεπιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Κίνα

Ξένοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των οποίων το έργο σχετίζεται με την Κίνα έπεσαν θύματα χάκερ που εισέβαλαν στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διατηρούσαν στο Yahoo, έγινε γνωστό την Τετάρτη, λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση της Google από την Κίνα λόγω προηγούμενων αντίστοιχων περιστατικών.
Σύμφωνα με το Associates Press οι χάκερ εισέβαλαν στους λογαριασμούς τουλάχιστον ενός ξένου αναλυτή και τριών δημοσιογράφων, ανάμεσά τους ο Κλίφορντ Κούναν, ανταποκριτής στην Κίνα για τη βρετανική εφημερίδα Independent και τους Times της Ιρλανδίας.
Το Reuters κάνει λόγο για «αρκετά» θύματα, ανάμεσά τους ο Αντριου Τζέικομπς, ανταποκριτής των New York Times στο Πεκίνο, και διάφοροι ακτιβιστές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων, μιας εξόριστης οργάνωσης που κατηγορείται από την Κίνα για υποκίνηση αποσχιστικών τάσεων.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι αδυνατούσαν να συνδεθούν στο Yahoo Mail για μέρες και αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με τη Yahoo για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση. Ο ανταποκριτής των New York Times διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του είχε ρυθμιστεί εν αγνοία του να προωθεί όλα τα εισερχόμενα μηνύματα σε έναν ξένο λογαριασμό.
Η Yahoo αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες και περιορίστηκε να δηλώσει ότι παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία των δεδομένων των χρηστών.
Οι επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Google από την κινεζική αγορά λόγω της εκτεταμένης κρατικής λογοκρισίας αλλά και λόγω των μαζικών κυβερνοεπιθέσεων από το έδαφος της Κίνας που έβαλαν στο στόχαστρο το Gmail και τουλάχιστον 20 ακόμα αμερικανικές εταιρείες.
Πηγή του Reuters είχε αναφέρει τότε ότι η Yahoo γνώριζε πως ήταν και η ίδια ένας από τους στόχους και είχε συζητήσει το θέμα με τη Google.
Οι επιθέσεις και η αποχώρηση της Google προκάλεσαν μάλιστα σοβαρή διπλωματική ένταση ανάμεσα στην κινεζική κυβέρνηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο μεταξύ, χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα αναφέρουν ότι αδυνατούν ή δυσκολεύονται να συνδεθούν στο Google.hk, την υπηρεσία της Google στο Χονγκ Κονγκ που αντικατέστησε το Google.cn για την αγορά της Κίνας.
Σύμφωνα με τη Google τα προβλήματα οφείλονται σε αλλαγή των ρυθμίσεων στο «Μεγάλο Πύρινο Τείχος», όπως είναι γνωστά τα συστήματα που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να λογοκρίνει και να ελέγχει το κινεζικό Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...