Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή τηλεόραση

Στην έκδοση οδηγιών εν όψει της έναρξης των ψηφιακών εκπομπών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας στην περιοχή της Αττικής, προχώρησε το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ:
1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξετε την παλιά σας συσκευή.
2. Εάν η τηλεόρασή σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 (πράγμα που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων τηλεοράσεων για τις τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009) για να μπορέσετε να λάβετε το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με ένα αποκωδικοποιητή και να τον εγκαταστήσετε στην παλιά σας συσκευή.
3. Ο αποκωδικοποιητής αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4,το οποίο χρησιμοποιούν ήδη οι ιδιωτικοί σταθμοί και το οποίο θα είναι το πρωτόκολλο συμπίεσης, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.
4. Για τις τηλεοράσεις χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, κυκλοφορούν στο εμπόριο 2 είδη αποκωδικοποιητών, των οποίων η τιμή ξεκινά από 44 ευρώ:
α. SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT ( παλιές τηλεοράσεις, κουτιά).
β. HD ( High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).
5. Υπάρχει επίσης εναλλακτικά η δυνατότητα αγοράς κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4: όμως οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI), με μόνο μειονέκτημα ότι προσθέτουν χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή καναλιών και δεν είναι συμβατές με όλες τις τηλεοράσεις και για αυτό πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά η συμβατότητα με την συσκευή σας.
6. Ο αποκωδικοποιητής που θα αγοράσετε θα πρέπει να πληροίοπωσδήποτε την προδιαγραφή MPEG4,για να μπορεί να καλύπτει και τα ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν με τεχνολογία MPEG2. Το αντίστροφο δεν γίνεται.
7. Θα πρέπει να ζητάτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης του αποκωδικοποιητή σας, σε περίπτωση μη συμβατότητας με την συσκευή σας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναζητάτε την ειδική σήμανση συμβατότητας Digea, για να είσθε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα δουλεύει πλήρως και με όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η ψηφιακή τηλεόραση.
8. Προσοχή σε παραπλανητικές προσφορές από το εμπόριο, για νέες τηλεοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητείστε επίμονα να σας βεβαιώσουν ότι πληρούν την προδιαγραφή MPEG4 και όχι MPEG2! Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσφορές για τηλεοράσεις MPEG2, αρκεί να γνωρίζετε ότι προβαίνοντας σε μια τέτοια αγορά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μια επιπλέον συσκευή (αποκωδικοποιητή ή κάρτα μετατροπέα) που θα πληροί την προδιαγραφήMPEG4 (πολλά διαφημιστικά φυλλάδια, δεν αναφέρουν αυτή την διευκρίνιση!).
9. Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι χ ω ρ ί ς συνδρομή και σας παρέχεται μέσω της DIGEA ή άλλων ψηφιακών παρόχων, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
10. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην πέσετε θύματα εξαπάτησης εταιριών τηλεμάρκετιγκ που δήθεν εκπροσωπώντας την DIGEA, σας ενημερώνουν για ειδικές προνομιακές τιμές για αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις, επειδή πρόκειται να χάσετε το τηλεοπτικό σας σήμα! Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να καταγγέλλετε αμέσως στο ΙΝΚΑ τις σχετικές εταιρίες.
11. Για την λήψη του ψηφιακού σήματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν απαιτείται κανένα ειδικό « ψηφιακό» αξεσουάρ όπως «κεραίες», «καλώδια», «βύσματα», ούτε και καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της κεραίας. Το μόνο που ίσως χρειασθεί σε κάποιες περιπτώσεις, είναι η μείωση της ενίσχυσης του σήματος στον ενισχυτή της κεραίας σας.
12. Εφ όσον η τηλεόραση σας «πιάνει» τα αναλογικά κανάλια από τα κέντρα που θα εκπέμψουν ψηφιακά, θα πρέπει να «πιάνει» και τα ψηφιακά. Δεν χρειάζεται αλλαγές ούτε κεραίας, ούτε καλωδίωσης, ούτε άλλες ειδικές τεχνικές εργασίες που μπορεί κάποιοι να σας προτείνουν.
13. Τέλος συστήνουμε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν αποκωδικοποιητές πριν την επίσημη ανακοίνωση ψηφιακής εκπομπής σήματος στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...