Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Πρόστιμα άνω των 29 εκατ. στην οκταετία από το ΕΣΡ

Ποσό υψηλότερο από 29 εκατ. ευρώ έχει επιβληθεί σε πρόστιμα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τα τελευταία οκτώ χρόνια (2002-2009 στη μετά ευρώ εποχή δηλαδή) από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε μια προσπάθεια περισσότερο ελέγχου και λιγότερο ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου, από την ανεξάρτητη αρχή και ενώ σε όλο το υπό εξέταση διάστημα δεν αδειοδοτήθηκε ούτε ένας σταθμός ανά την Ελλάδα.
Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη Βουλή των Ελλήνων, οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις αποτελούν «σταθερό τροφοδότη» των δημόσιων ταμείων με ποσό κατά μέσο όρο που κυμαίνεται περί τα 3,63 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών κυρώσεων -ποσοστό μεγαλύτερο του 90%- αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδικότερα τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αφού όπως προβλέπεται από το νόμο, σε αυτούς επιβάλλονται ποσά πολλαπλάσια σε σχέση τόσο με τους περιφερειακούς σταθμούς όσο και με τους ραδιοφωνικούς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τα όσα συνέβαιναν στη δεκαετία του '90, όπου τα περισσότερα πρόστιμα στα κανάλια δεν πληρώνονταν μιας και στις αποφάσεις του ΕΣΡ γινόταν έλεγχος νομιμότητας από τον εκάστοτε υπουργό Τύπου, με αποτέλεσμα πολλές κυρώσεις τελικά να μην εισπράττονται αφού κολλούσαν στη διαδικασία αυτή (για πολιτικούς και άλλους λόγους), στη δεκαετία του 2000 τα πράγματα άλλαξαν άρδην.
Η πρόβλεψη του ελέγχου νομιμότητας καταργήθηκε και η είσπραξη των προστίμων -έπειτα και από σχετική απόφαση του ΣτΕ αν έχει γίνει προσφυγή- αποδόθηκε στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όλα τα πρόστιμα να εισπράττονται.
Η πιο «αποδοτική χρονιά» του υπό εξέταση διαστήματος (2002-2009) ήταν το 2006, όπου τα πρόστιμα του Συμβουλίου έπιασαν ιστορικά υψηλά, ανερχόμενα σε 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα η χρονιά με τις χαμηλότερες κυρώσεις ήταν το 2002 -η πρώτη χρονιά εφαρμογής του ευρώ στη χώρα- με ποσό ύψους 1,45 εκατ. ευρώ (το οποίο βεβαίως θα πρέπει να αναφερθεί ότι αντιστοιχούσε στο ιλιγγιώδες για την εποχή δραχμικό νούμερο των 494 εκατομμυρίων).
Όπως προκύπτει από τα σχετικά απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΣΡ, οι συνολικές κυρώσεις της ανεξάρτητης αρχής στο σύνολο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στο διάστημα από το 2002 έως το 2009, ανέρχονται σε 29,08 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% των συνολικών πωλήσεων των ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας κατά το 2008 (περί τα 500 εκατ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε ετήσια βάση καταβάλλουν τέλος χρήσης συχνοτήτων που για τους εθνικής εμβέλειας σταθμούς ανέρχεται στο 2% του ετήσιου τζίρου τους.
Στατιστικά
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά καθ' αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στατιστικά καταγράφεται μια διαρκής αύξηση του συνολικού ύψους τους μέχρι και το 2006, ενώ αντίθετα από το 2007 και μετά εμφανίζεται σημαντική μείωση.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση επισημαίνεται ότι η ποιοτική ανάλυση των κυρώσεων δείχνει πως αυτή δεν οφείλεται στη διαρκή αύξηση των παραβάσεων, αλλά στην ολοένα και αυστηρότερη πολιτική που ακολούθησε το Συμβούλιο ακόμα και για τις «απλές» παραβάσεις.
Αντίθετα από το 2007 η πολιτική άλλαξε, μετά τις έντονες αντιδράσεις των σταθμών για την πρωτοφανή όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς αυστηρότητα των προστίμων.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ- ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...