Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Περισσότερα από 1.120 ΜΜΕ λειτουργούν σε «θολό πεδίο»

Ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναλογικά με τον πληθυσμό, καταγράφουν τα ελληνικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία ανέρχονται (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ για το 2009) σε 1.123.
Τα μέσα αυτά λειτουργούν ουσιαστικά σε καθεστώς ημινομιμότητας, αφού η «άδεια» λειτουργίας τους δεν έχει προέλθει από διαγωνιστική διαδικασία βάσει κανόνων και από την αξιολόγηση κριτηρίων, αλλά από τα όσα τα ίδια τα Μέσα έχουν δηλώσει στην πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Στο κατώφλι της ψηφιακής εποχής, μόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας (7 τον αριθμό) λειτουργούν υπό καθεστώς σχετικής νομιμότητας, αναμένοντας πλέον από το κράτος, για μια ακόμη φορά, την έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την αδειοδότηση της ψηφιακής, ενώ, αντίθετα, τα υπόλοιπα 1.050 περίπου Μέσα της περιφέρειας συνθέτουν ένα «άγριο τοπίο» ραδιοτηλεοπτικού ανταγωνισμού, το οποίο λειτουργεί με μια ιδιόμορφη ελληνική πατέντα μιας «κατά δήλωση νομιμότητας», εφαρμόζοντας και εδώ τη λαϊκή ρήση: είσαι ό,τι δηλώσεις.
Νομιμότητα και πρόστιμα
Μια από τις πιο αυστηρές της Ευρώπης, αν και το 2009 ήταν αρκετά επιεικέστερη σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι και η πολιτική που ακολουθείται όσον αφορά στις κυρώσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της αρχής για το 2009, σε ποσό υψηλότερο από 2,61 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος των προστίμων που επέβαλε το ΕΣΡ στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, το ποσό των 2,44 εκατ. ευρώ αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ το ποσό των 177 χιλιάδων ευρώ στους ραδιοφωνικούς.
Επισημαίνεται ότι το συνολικό νούμερο των κυρώσεων είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008 (που ήταν 4,67 εκατ. ευρώ).
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η «αποδοτικότερη», από πλευράς προστίμων χρονιά για την ανεξάρτητη αρχή ήταν το 2006, όταν είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 7,33 εκατ. ευρώ.
Εμφαση στην πολιτική πολυφωνία
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το 2009 δόθηκε -με αρκετή καθυστέρηση- βάρος στον τομέα της πολιτικής πολυφωνίας, όπου πλέον, έπειτα από αρκετά χρόνια διαμαρτυριών, το ΕΣΡ αποφάσισε να συμπεριλάβει στις μετρήσεις του και ποιοτικά, πέρα από ποσοτικά κριτήρια.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, το Συμβούλιο, μέσα από την έκθεση πεπραγμένων του, γνωστοποιεί ότι προτίθεται να δώσει μεγαλύτερη σημασία στον τομέα και να συμπεριλάβει στις μετρήσεις, εκτός από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές πέραν των προεκλογικών περιόδων.
Επίσης, στους στόχους του περιλαμβάνεται η διερεύνηση νέων μεταβλητών, όπως η θεματολογία και η ιεράρχηση των θεμάτων, ώστε να εμπλουτιστεί περαιτέρω η διαθέσιμη εικόνα για την τηλεοπτική πραγματικότητα στο πεδίο της πολιτικής πολυφωνίας και να ενισχυθούν οι δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης.
Ο ευρύτερος τομέας των ΜΕΕ
Πάντως γενικά ο ευρύτερος τομέας των Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα ανθηρός, αφού σε μια χώρα 10 εκατ πολιτών λειτουργούν -σύμφωνα με τα σχετικά αρχεία του ΕΣΡ για το 2009-, 135 τηλεοπτικές επιχειρήσεις, 988 ραδιοφωνικές, 356 εκδοτικές, 217 διαφημιστικές, 10 επιχειρήσεις έρευνας αγοράς, 21 επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων και 36 επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...