Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε φάση ωριμότητας περνά η διαδικτυακή τηλεόραση


Σε φάση ωριμότητας δείχνει να εισέρχεται πλέον η αγορά της διαδικτυακής τηλεόρασης (IPTV και web TV), αφού οι ανεπτυγμένες στον τομέα του Internet αγορές παρουσιάζουν μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Παρά ταύτα και δεδομένου του γεγονότος ότι στις περισσότερες χώρες (μεταξύ άλλων και στη χώρα μας) η παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δικτύου βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, ο συνολικός δείκτης ανάπτυξης παραμένει υψηλός και διψήφιος.
Ανάπτυξη διεθνώς
Περισσότερα από 28,8 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες IPTV σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ επισημαίνεται ότι, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 60,6 εκατομμύρια.
Πάντως, επισημαίνεται ότι αυξητική πορεία, όσον αφορά στη διείσδυση στα νοικοκυριά, αναμένεται να ακολουθήσουν σχεδόν όλες οι μορφές παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών, πλην της επίγειας. Συγκεκριμένα, η αύξηση στη διείσδυση των υπηρεσιών IPTV, στα επόμενα 5 χρόνια, αναμένεται ότι θα είναι της τάξης του 52,48%, όταν αντίστοιχα η αύξηση για την καλωδιακή τηλεόραση αναμένεται περί το 11,16%, για τη δορυφορική 25,54%, ενώ, αντίθετα, για τις επίγειες τηλεοπτικές υπηρεσίες αναμένεται κάμψη 9,01%.
Από πλευράς περιεχομένου, τα κανάλια αθλητικού περιεχομένου -και σε αυτή την τηλεοπτική υπηρεσία- αποτελούν το δημοφιλέστερο είδος. Επίσης, τα θεματικά κανάλια με περιεχόμενο ειδικό για τα παιδιά και βέβαια τα κανάλια με τις ταινίες αποτελούν και στον τομέα του IPTV τις σίγουρες επιλογές για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών της IPTV σε 19 χώρες της Ευρώπης ανήλθε σε 10,6 εκατομμύρια το 2009, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2008, κατά 35%. Παράλληλα, η ανάπτυξη της διείσδυσης των υψηλών συνδέσεων στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αναπτύχθηκε το 2009 με ρυθμό 8,5%, έναντι 12,2% του 2008.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το e-Media Institute, ηγέτιδες στον τομέα του IPTV χώρες είναι, κατά σειρά, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Νορβηγία, με διείσδυση που κυμαίνεται από 8% έως και 18%, ενώ υπενθυμίζεται ότι, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα υψηλή θέση στη διείσδυση κατέχει και η καλωδιακή τηλεόραση. Σε ό,τι αφορά τους συνδρομητές, η Γερμανία, η Ελβετία και η Δανία κατέχουν τις τρείς κορυφαίες θέσεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι χώρες με την υψηλότερη διείσδυση σε IPTV δεν είναι παράλληλα και οι χώρες με την υψηλότερη διείσδυση σε ευρυζωνικές συνδέσεις, αφού σε αυτή τη λίστα προηγούνται οι Ολλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία και Φινλανδία.
Στην Ελλάδα
Η ανάπτυξη -σε ό,τι αφορά τη διείσδυση-, που παρουσίασε ο τομέας το 2009 στη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2010, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς, λόγω και των ευρύτερων οικονομικών εξελίξεων, που δεν βοηθούν το συνδρομητικό μοντέλο παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα, η απουσία της τεχνολογίας των οπτικών ινών από το σύνολο της χώρας -η οποία σε άλλες χώρες έχει δώσει σημαντική ώθηση στις δικτυακές τηλεοπτικές υπηρεσίες-, αλλά και η καθυστέρηση της επέκτασης ακόμα και αυτών των ευρυζωνικών συνδέσεων που μπορούν να «σηκώσουν» τηλεοπτικές υπηρεσίες, δημιουργούν περαιτέρω εμπόδια.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...