Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Κλαίμε τη μοίρα μας ή αναλαμβάνουμε δράση στην Ε.Ι.Ε.Τ.;

Γράφει ο Άκης Γκάτζιος
Μόλις ξεκίνησε η νέα χρονιά, η πιο κρίσιμη για το μέλλον του τοπικού Τύπου, που αγκομαχά να αντέξει και να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα.

Μπορεί όμως μόνος του ο ιδιοκτήτης μιας επαρχιακής εφημερίδας - όσο καλός επιχειρηματίας κι αν είναι - να στηρίξει την επιχείρησή του και μάλιστα σε ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον; Προφανώς όχι το ίδιο καλά, από μια συλλογική προσπάθεια, που στόχο έχει το κοινό καλό και το συμφέρον όλων των μελών της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Είναι καιρός να αλλάξουν όλα στην Ε.Ι.Ε.Τ. Τα επικοινωνιακά παιγνίδια προς άγραν ψήφων και οι κοροϊδίες πρέπει να σταματήσουν οριστικά.
Η Ένωση πρέπει να σταθεί ενεργή απέναντι στις προκλήσεις και στην κατρακύλα του επαρχιακού τύπου, ξεπερνώντας παράλληλα και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Οι εξαθλιωμένοι εκδότες πρέπει να σηκώσουν και πάλι το ανάστημά τους και να αποκτήσουν και πάλι τη θέση που αξίζει σε αυτούς και στις εφημερίδες τους. Κάποια στιγμή επιτέλους ο επαρχιακός τύπος πρέπει να δείξει τη δύναμή του, η οποία αντλείται από τους χιλιάδες αναγνώστες σε Πανελλαδικό επίπεδο, σε σύγκριση με τα Αθηναϊκά έντυπα.

Εμείς τι κάνουμε; Κλαίμε τη μοίρα μας ή αναλαμβάνουμε δράση;

Θεωρώ, ότι είναι καιρός να κινηθούμε σε ένα νέο πλαίσιο και σε διεκδικήσεις μέσα από συλλογική δουλειά και συνεργασία με νέες ιδέες και όρεξη για το κοινό συμφέρον.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αποδέχθηκα την πρόταση του Χρήστου Δημητριάδη να είμαι υποψήφιος Α΄ Αντιπρόεδρος στην Ε.Ι.Ε.Τ.

Η ανάγκη να στηριχτεί ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος μας καλεί σήμερα να επιλέξουμε με μεγαλύτερη προσοχή τους ανθρώπους που θα μας εκπροσωπήσουν στη νέα περίοδο. Ανθρώπους που καταθέτουν προτάσεις και θέσεις συγκεκριμένες.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, διαλύουν τα πάντα, πρέπει να χαράξουμε από μόνοι μας την επόμενη μέρα.

Την καραμέλα των καταχωρήσεων του λαχείου και του Ο.Π.Α.Π. πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να την πιπιλίζουμε. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα ψίχουλα δεν σώζουν τις επιχειρήσεις μας. Ούτε φυσικά η πελατειακή και αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος μπορεί να δώσει τη λύση.
Διεκδικήσαμε όμως ποτέ συλλογικά και με διαφάνεια την διαφημιστική προβολή του ΕΣΠΑ , η οποία μάλιστα δεν επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό; Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου με την δύναμη που αντλεί από το σύνολο των μελών της.
Διεκδικήσαμε ποτέ ομαδικά ιδιωτική διαφήμιση, προβάλλοντας τον βαθμό διείσδυσης του τοπικού Τύπου στο αναγνωστικό κοινό της περιφέρειας και τους καταγόμενους από αυτή, αλλά διαμένοντες στην Αθήνα ή αλλού; Η Ε.Ι.Ε.Τ. μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο για τα μέλη της.
Οι απλήρωτες οφειλές από τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου προς τις εφημερίδες έπαψαν να υπάρχουν; Και πάλι ο ρόλος της Ε.Ι.Ε.Τ. έρχεται στο προσκήνιο.
Οι συνάδελφοί μας που εκδίδουν εφημερίδες στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά, αλλά και οι συνάδελφοι - μέλη της Ένωσης που εκδίδουν Αθλητικές εφημερίδες βρήκαν λύση στα ιδιαίτερα προβλήματά τους; Ο ρόλος της Ε.Ι.Ε.Τ. είναι να στηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα της επιβίωσης και αναδιάρθρωσης του τύπου της Περιφέρειας επιβάλει περισσότερο από ποτέ να βγει από τα αδιέξοδα και η Ε.Ι.Ε.Τ., κάτι που μπορεί να κάνει πράξη μόνο ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με καινοτόμες ιδέες που χρήζουν άμεσης εφαρμογής. Ένα Συμβούλιο το οποίο θα αλλάξει την ροή της ιστορίας της Ένωσης αυτής, της οποίας είμαστε όλοι μέλη.

Ένα συμβούλιο που θα παλέψει να αναδείξει την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τύπος, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στην μείωση του αριθμού των πωλούμενων φύλλων, που επετεύχθη πριν το τέλος του 2013, με την αποσπασματική και πρόχειρη τροπολογία του νόμου Ν.3548/2007. Η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νομικού πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες πρέπει να γίνει σημαία μας.
anagnostis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...