Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Επίθεση Spiegel κατά Bild με αναφορές στην Ελλάδα

BildImage via WikipediaΕπίθεση κατά της μεγαλύτερης λαϊκής εφημερίδας της Γερμανίας Bild εξαπολύει η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση Spiegel, κατηγορώντας την τόσο για τη δημοσιογραφική ποιότητά της όσο και για τον πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει.

Με τίτλο «Bild: Οι εμπρηστές» το Spiegel επικρίνει την εφημερίδα για τους «ύμνους» Bild στον κ. Γκούτενμπεργκ, την ώρα που ο υπουργός ’μυνας κλονίζεται από το σκάνδαλο της διδακτορικής του διατριβής, την προβολή του Τίλο Ζάρατσιν ανεξαρτήτως των λαϊκιστικών και αντι-μουσουλμανικών θέσεών του, καθώς και για την καμπάνια της κατά της Ελλάδας όταν ξέσπασε η κρίση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημοσίευμα του Spiegel αναλύει και το ρόλο που έπαιξε η Bild με την καμπάνια της κατά της Ελλάδας.

«Όταν πέρσι το Φεβρουάριο κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια σύντομα θα κήρυσσε στάση πληρωμών, η Bild έθεσε σχετικά προσεκτικά το ερώτημα: Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία; Δέκα ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων. Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν αντί να κάνουν οικονομία, Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ωραία ευρώ. Και σύντομα ακολούθησαν σαφείς οδηγίες: Όχι λεφτά για την Ελλάδα!, Δεν θα πάρετε φράγκο από μας!. Η Bild ρωτούσε το λαό: Γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας τους; και έδινε στους Έλληνες πρακτικές συμβουλές: Πουλήστε λοιπόν τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες και μαζί και την Ακρόπολη!. Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εικόνα ενός λαού, ο οποίος όλο το 24ωρο απεργεί, το πρωί του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει εις βάρος των άλλων και είναι διεφθαρμένος μέχρι τα μπούνια. Είναι αυτό δημοσιογραφία ή σατιρική επιθεώρηση;» διερωτάται το Spiegel.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «στην κορύφωση της καμπάνιας ένας ρεπόρτερ της Bild μοίρασε στην Αθήνα δραχμές στον κόσμο και βγήκε μαζί τους περήφανος φωτογραφίες. Η Bild δίνει πίσω στους χρεοκοπημένους Έλληνες τις δραχμές, επιγραφόταν το ρεπορτάζ. Και όλη αυτή η δημιουργία ατμόσφαιρας συνδυάστηκε με εκκλήσεις προς τους γερμανούς πολιτικούς, οι οποίες είχαν το χαρακτήρα διαταγών: Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας!, Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας!».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...