Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Και τώρα ανάγνωση με συνδρομή



Γράφει η Νατάσα Μπαστέα nat@dolnet.gr
Η συζήτηση άρχισε πριν από έναν χρόνο. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ το σκέφτηκε από εδώ, το σκέφτηκε από εκεί και έφτιαξε μια στρατηγική που μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο ως «επιχειρηματικό στοίχημα»: θα κερδίσει ή θα χάσει; Θα πείσει τους αναγνώστες των εφημερίδων του ότι αξίζει να πληρώσουν μια μικρή συνδρομή προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε άρθρα και αναλύσεις; Ή οι χρήστες του Διαδικτύου είναι τόσο συνηθισμένοι στο «δωρεάν», ώστε θα προτιμήσουν άλλες πηγές ενημέρωσης κι ας είναι λιγότερο αξιόπιστες; Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο των εφημερίδων στα κέρδη της βιομηχανίας του Τύπου διεθνώς μειώθηκε από 40% σε 14%, ενώ αντίθετα το μερίδιο των διαδικτυακών μέσων αυξήθηκε από 4% σε 22% και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αυξηθεί και άλλο. Οι διαδικτυακοί αναγνώστες φαίνονται διχασμένοι στην προοπτική της χρέωσης η οποία ισχύει ήδη- και μάλιστα θεωρείται επιτυχημένη ως επιχειρηματικό μοντέλο- για εφημερίδες όπως η «Financial Τimes» και η «Wall Street Journal». «Αντιός, πάρτε με τηλέφωνο όταν είστε και πάλι δωρεάν», έγραψε μια αναγνώστρια στην ιστοσελίδα των «Τimes», που ανακοίνωσαν ότι από τον Ιούνιο η πρόσβαση στην ηλεκτρονική τους έκδοση θα γίνει συνδρομητική. «Ναι, αλλά πού αλλού μπορεί να βρει κάποιος άρθρα υπογεγραμμένα από τόσο έγκυρους δημοσιογράφους;» αναρωτήθηκε ένας άλλος αναγνώστης.
Από τον Ιούνιο στις νέες ιστοσελίδες της ημερήσιας και της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας- www. thetimes.co. uk και www. the sundaytimes.co. uk- οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση με ημερήσια συνδρομή μίας λίρας Αγγλίας. Η εβδομαδιαία συνδρομή και για τις δύο ηλεκτρονικές εκδόσεις θα είναι 2 λίρες Αγγλίας. Με την απόφαση αυτή, οι δύο βρετανικές εφημερίδες εντάσσονται σε μία μικρή ακόμα αλλά ολοένα αυξανόμενη ομάδα δημοσιογραφικών οργανισμών που χρεώνουν για την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους. Οι «Νew York Τimes» έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα φτιάξουν ένα σύστημα χρέωσης ανάλογα με το πόσα άρθρα θέλει να διαβάσει ο χρήστης, ενώ η γαλλική «Figaro» έφτιαξε στην ιστοσελίδα της δύο ζώνες συνδρομών- η μία με συνδρομή 8 ευρώ τον μήνα και πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό άρθρων και αναλύσεων και η δεύτερη με συνδρομή 15 ευρώ και προσφορά ακόμα πολλών υπηρεσιών.
Ο όμιλος του Μέρντοχ ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνδρομητικές θα μετατραπούν μακροπρόθεσμα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων «Sun» και «Νews of the World».TA NEA
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...