Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Νεκρός υπάλληλος κουρδικής εφημερίδας στην Τουρκία

 Το σώμα ενός 34χρονου που εργαζόταν στην κουρδική  καθημερινή εφημερίδα Azadiya Welat βρέθηκε σε έναν κήπο στη νότια επαρχία των Άδάνων  την Κυριακή, σύμφωνα με την εφημερίδα Evrensel.

Ο  Μετίν Αλατάς, του οποίου το σώμα βρέθηκε κρεμασμένος από δέντρο ενός κήπου, είχε εξαφανιστεί από το απόγευμα του Σαββάτου.

Το σώμ,α δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα να  ελεγχθεί από την  Ιατροδικαστική Υπηρεσία πριν μεταφερθεί από το χώρο του ξενοδοχείου που βρέθηκε, στα Άδανα .

Ο θάνατος του άντρα  θεωρείται ότι οφείλεται σε αυτοκτονία, σύμφωνα με την  έκθεση αυτοψίας, αλλά η οικογένειά του έχει διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν είχε εκκρεμή προβλήματα και ότι είχε υποστεί ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις ασφαλείας πριν πάει να εργαστεί στην εφημερίδα ως διανομέας.

Ο Vedat Οζκάν, δικηγόρος της Azadiya Welat, είπε στην εφημερίδα Hürriyet  τη Δευτέρα ότι η οικογένεια Αλατά πιστεύει ότι ο γιος τους δεν είχε λόγο ο ίδιοςνα  κρεέμαστεί, αλλά δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

 Μιλώντας για τις συνθήκες που  ξυλοδαρμού του  Αλατά,  ο Οζκάν, δήλωσε: ότι «συνελήφθη μπροστά από το κτιρίο του φιλοκουρδικού κόμματος για την  Ειρήνη και Δημοκραία - BDP, από ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτοκίνητα καιι δήλωσαν ότι είναι αστυνομικοί.

Ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις και έγιναν καταγγελίες για τον θάνατο του Αλατά που κηδεύτηκε σήεμρα Δευτέρα στα Άδανα.

Η κυκλοφορία της κουρδικής εφημερίδας Azadiya Welat ('Ελευθερία της Χώρας') απαγορεύτηκε ξανά για ένα μήνα με την αιτιολογία ότι "διαδίδει προπαγάνδα για μια παράνομη οργάνωση".

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle, το 12ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ισταμπούλ βασίστηκε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο τεύχος του περασμένου Σαββάτου, επειδή ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan (Αμπτουλάχ Οτζαλάν), περιγράφεται ως "ηγέτης του κουρδικού λαού".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fırat (ANF) υπέδειξε ότι το δικαστήριο έκανε λάθος στη μετάφραση των προτάσεων, στις οποίες στήριξε την απαγόρευση.

Ο ανάδοχος και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ozan Kılınç (Οζάν Κιλίντς) καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση το Φεβρουάριο υπό τους ίδιους ισχυρισμούς. Ο πρώην υπάλληλος της Azadiya Welat, Vedat Kurşun (Βεντάτ Κουρσούν) κρατείται και εκκρεμούν εις βάρος του 32 δίκες ενώ αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως και 525 χρόνια. Η κουρδική εφημερίδα που κυκλοφορεί καθημερινά στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο παρελθόν.

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...