Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Φυλάκιση 22 ετών στον δολοφόνο Τούρκου δημοσιογράφου

Hrant DinkImage via Wikipedia
Ο δολοφόνος του Τούρκου δημοσιογράφου με καταγωγή από την Αρμενία Χραντ Ντινκ καταδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε συνολικά 22 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Το δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τον Ογκούν Σαμάστ σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στη συνέχεια μείωσε την ποινή του σε 21,5 χρόνια με τη δικαιολογία ότι ήταν ανήλικος την εποχή του συμβάντος, όμως τον είχε καταδικάσει και σε 16 μήνες φυλάκιση για παράνομη κατοχή όπλου.

Πριν ανακοινωθεί η σημερινή απόφαση ο Σαμάστ είχε υπογραμμίσει την κακή του εκπαίδευση και είχε δηλώσει ότι είχε κατευθυνθεί από τον Τύπο.

«Που είχα ακούσει να μιλάνε για την Agos; Πού είχα ακούσει να μιλάνε για τον Χραντ Ντινκ, τον προδότη της πατρίδας; Στις εφημερίδες Βατάν και Χουριέτ», φώναξε ο Σαμάστ.

Ο Τουρκοαρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ πέθανε από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε τον Ιανουάριο του 2007 από έναν νεαρό εθνικιστή έξω από τα γραφεία της δίγλωσσης τουρκο-αρμενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, την οποία διηύθυνε, αφού είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από ακροδεξιές οργανώσεις.

Ο Ντινκ βρέθηκε στο στόχαστρο των υπερεθνικιστών μετά τις εκκλήσεις που απηύθυνε στην Άγκυρα για να αποδεχθεί η Τουρκία το ρόλο που διαδραμάτισε στις μαζικές σφαγές Αρμενίων το 1915.

Τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία του Ντινκ καθώς έκρινε πως οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να προστατεύσουν τον αρμενικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο, τον οποίο μισούσαν οι εθνικιστικοί κύκλοι.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...