Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συγγνώμη ζήτησε ο Μέρντοχ, αποποιούμενος την ευθύνη για το «φιάσκο» των υποκλοπών

«Δεν γνώριζα για τις εκατοντάδες χιλιάδες δωροδοκίες» δήλωσε ο Ρούπερτ Μέρντοχ ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βρετανίας.Αντιμέτωπος με τις σκληρές ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, στη διάρκεια μιας κατάθεση με απρόοπτα, προσπάθησε να αποποιηθεί την... ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, λέγοντας ότι δεν είναι υπεύθυνος για αυτό το «φιάσκο». Δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις δωροδοκίες, ότι παραπλανήθηκε από τους ανθρώπους που εργάζονταν στη News of the World, ενώ υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά τη Ρεμπέκα Μπρουκς. Ο Ρ.Μέρντοχ δήλωσε ότι δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρξαν στόχοι.

Επίθεση με αφρό
Διακόπηκε για λίγη ώρα η κατάθεση του Ρούπερτ Μέρντοχ ενώπιον Βρετανών βουλευτών, όταν ένας νεαρός άνδρας εισήλθε στην αίθουσα και του έριξε ένα πιάτο με αφρό (πιθανότατα αφρό) ξυρίσματος, φωνάζοντας: «Άπληστε».

Η σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοχ σηκώθηκε όρθια για να τον υπερασπιστεί, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τον 26χρονο άνδρα.

Ο Μέρντοχ δεν τραυματίστηκε και δεν κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία γιατρού.

Η κατάθεση συνεχίστηκε κανονικά μετά από λίγη ώρα.

Η κατάθεση των Μέρντοχ

«Δεν γνώριζα για τις εκατοντάδες χιλιάδες δωροδοκίες» δήλωσε ο Ρούπερτ Μέρντοχ ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βρετανίας.

Είναι η πρώτη φορά που κατέθεσε ενώπιον βουλευτών στη 40χρονη πορεία του ως ιδιοκτήτης βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Τόνισε ότι δεν είναι υπεύθυνος για αυτό το «φιάσκο», όπως το χαρακτήρισε, λέγοντας ότι δεν γνώριζε πως το θέμα ήταν πιο εκτεταμένο από ότι είχε υποστηρίξει αρχικά. Τόνισε ότι το έμαθε όταν δόθηκαν στην αστυνομία νέες πληροφορίες, οι οποίες πυροδότησαν μια νέα έρευνα.

Ερωτηθείς ποιος είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, είπε: «Οι άνθρωποι που εμπιστευόμουν να διοικήσουν και οι άνθρωποι που εκείνοι εμπιστεύονταν».

Είπε ότι ενδιαφερόταν για τις επιχειρήσεις του στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μη δίνει τόση σημασία στο τι συνέβαινε στη News of the World. «Μιλούσα σπάνια στον εκδότη», είπε.

Δήλωσε ότι κάποιοι από το προσωπικό που εργαζόταν γι' αυτόν τον «παραπλάνησαν», αλλά έσπευσε να στηρίξει ξανά την συνεργάτιδα του Ρεμπέκα Μπρουκς.

«Δεν νομίζω ότι γνώριζε για τις υποκλοπές» δήλωσε.

Δήλωσε ότι αποφάσισε να κλείσει την εφημερίδα News of the World εξαιτίας των κατηγοριών για εγκληματικές ενέργειες. Αρνήθηκε ότι υπήρξαν οικονομικά κίνητρα πίσω από την απόφασή του να κλείσει την εφημερίδα.

Είπε ότι η News of the World αποτελεί μόλις το 1% των επιχειρήσεών του παγκοσμίως και τόνισε ότι προσέλαβε ανθρώπους που εμπιστευόταν για να διοικήσουν αυτό το τμήμα.

Ο Ρ.Μέρντοχ ζήτησε συγγνώμη για μια ακόμα φορά και δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά του να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.

«Αυτή είναι η πιο ταπεινωτική ημέρα της ζωής μου» δήλωσε.

Είπε ότι αισθάνθηκε «αποτροπιασμό και ντροπή» όταν έμαθε ότι από το τηλέφωνο της 13χρονης Μίλι Ντόουλερ είχαν υποκλαπεί συνομιλίες.

Μίλησε και για τις διαστάσεις που έχει λάβει το σκάνδαλο στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρξαν στόχοι.

«Εάν συνέβαινε αυτό, θα το αντιμετωπίζαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και εδώ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ζητούσε εσωτερική έρευνα, όπως έγινε και στη Βρετανία.

Αντιμέτωπος με πολλές ερωτήσεις από τον βουλευτή των Εργατικών Τομ Γουότσον, ο Ρ.Μέρντοχ έκανε μεγάλες παύσεις και ο γιος του επιχείρησε αρκετές φορές να παρέμβει. Ωστόσο, ο Τομ Γουότσον ξεκαθάρισε ότι ήθελε να ακούσει τις απαντήσεις του πατέρα Μέρντοχ και όχι του γιού.

«Είναι αποκαλυπτικό από μόνο του το ότι δεν γνωρίζει (τι έγινε) και το τι επέλεγαν να του λένε οι συνεργάτες του» είπε.

Για τις σχέσεις του με Βρετανούς πολιτικούς, δήλωσε ότι πήγε για «ένα φλιτζάνι τσάι» στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αφού εξέφρασε τη στήριξή του στους Τόρις. Τόνισε ότι μπήκε στην πρωθυπουργική κατοικία από την πίσω πόρτα, γιατί έτσι θα προσέλκυε μικρότερη προσοχή.

Νωρίτερα, ο γιος του Τζέιμς δήλωσε ότι η υπόθεση των υποκλοπών της News of the World αποτελεί ένα ζήτημα που «μας κάνει να μετανιώνουμε».

«Θα ήθελα να πω πόσο λυπάμαι και να ζητήσω συγγνώμη ιδιαίτερα σε όσους έπεσαν θύματα της παράνομης πρόσβασης σε ηχητικά μηνύματα και στις οικογένειές τους» είπε.
Στην έναρξη της κατάθεσης, ο πρόεδρος της επιτροπής Τζον Γουιτινγκέιλ δήλωσε ότι ανακαλύφθηκαν παρανομίες οι οποίες «προκάλεσαν σοκ και θυμό σε ολόκληρη τη χώρα» και πρόσθεσε ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο παραπλανήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...