Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Το σκάνδαλο γκρεμίζει μια αυτοκρατορία

Rupert Murdoch - World Economic Forum Annual M...Image via Wikipedia
Η αυτοκρατορία του Ρούπερτ Μέρντοκ απειλείται σε όλο τον κόσμο.

Οι φωνές που ζητούν να αρχίσουν έρευνες για τις πρακτικές των διαφόρων εφημερίδων του ομίλου του, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, πολλαπλασιάζονται.

Χθες ανακοινώθηκε η παραίτηση της Ρεμπέκα Μπρουκς, γενικής διευθύντριας του News International, του ομίλου μέσων ενημέρωσης του Μέρντοκ στη Βρετανία, την οποία ο μεγιστάνας θεωρούσε «πέμπτη κόρη» του.
Η Μπρουκς, πιστή υπαρχηγός του Μέρντοκ και στενή φίλη του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής απώλεια του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από την κυριακάτικη ταμπλόιντ «News of the World».

Ο ίδιος ο μεγιστάνας την είχε υπερασπιστεί σθεναρά όταν πολιτικοί ζητούσαν την παραίτησή της. Χθες όμως, ακόμη κι ο Κάμερον είπε πως η απόφασή της να παραιτηθεί ήταν «η σωστή απόφαση».
Η Μπρουκς ήταν διευθύντρια της «News of the World» από το 2000 ώς το 2003, την εποχή για την οποία διατυπώνονται οι πιο εκρηκτικές καταγγελίες που πλήττουν τον όμιλο News Corporation του Μέρντοκ, και από το 2007 είναι υπεύθυνη για τις τέσσερις εφημερίδες που έχει στη Βρετανία ο News International. Διάδοχός της ορίστηκε ο Τομ Μόκριτζ, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου Sky Italia που ανήκει στον News Corporation. Οι συνέπειες του σκανδάλου στη Βρετανία μπορεί να είναι τεράστιες και ο Μέρντοκ φάνηκε χθες ότι αρχίζει να το καταλαβαίνει. Ενώ την Πέμπτη είχε δηλώσει στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», που του ανήκει, πως η διοίκηση του News Corp. χειρίστηκε την κρίση «εξαιρετικά καλά από κάθε άποψη» και έκανε μόνο λίγα «ήσσονος σημασίας λάθη», χθες ο όμιλος ανακοίνωσε πως θα δημοσιεύσει καταχωρήσεις σε όλες τις πανεθνικής κυκλοφορίας βρετανικές εφημερίδες για να «ζητήσει συγγνώμη από το έθνος γι' αυτό που συνέβη». Οσον αφορά τους πολιτικούς, ιδιαίτερα εξασθενημένος από αυτή την ιστορία βγαίνει ο πρωθυπουργός Κάμερον. Αυτός που δεν φαίνεται να πλήττεται πολύ είναι τελικά ο Εντ Μίλιμπαντ, ο νέος αρχηγός των Εργατικών. Με την πρόσφατη επίθεσή του στον Μέρντοκ για το θέμα των υποκλοπών, έδειξε πως επιλέγει να διακόψει με τις καθιερωμένες πρακτικές, που ήθελαν τον πολιτικό κόσμο υποταγμένο στον μεγιστάνα του Τύπου - και κέρδισε έτσι το σεβασμό των «στρατευμάτων» του.
Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, το FBI άρχισε να εξετάζει τους ισχυρισμούς της βρετανικής «Ντέιλι Μίρορ» ότι έντυπα της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ προσπάθησαν να υποκλέψουν τα τηλέφωνα θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ακόμη και στην Αυστραλία, τη γενέτειρά του, ο Μέρντοκ δέχθηκε επίθεση από την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία εξέφρασε την «αηδία» της για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ το Κόμμα των Πρασίνων ζήτησε από την κυβέρνηση να ερευνήσει το αυστραλιανό σκέλος της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ.

Οι εξελίξεις αυτές βαθαίνουν την κρίση στον News Corporation, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται μήπως το σκάνδαλο συμπαρασύρει ολόκληρη την αυτοκρατορία. Ετσι κυκλοφόρησαν φήμες πως ο 80χρονος μεγιστάνας θα πουλήσει όλες τις βρετανικές εφημερίδες του - κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά. Ωστόσο παρατηρητές σημειώνουν πως, σε συνολικά έσοδα 32,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ, μόνο 6,1 δισεκατομμύρια προέρχονται από τον κλάδο των εντύπων (στον οποίο συμβιώνουν λαϊκά ταμπλόιντ, όπως η βρετανική «Σαν» και η αμερικανική «Νιου Γιορκ Ποστ», μαζί με εφημερίδες με κύρος όπως η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και οι «Τάιμς»)• πως τα κέρδη από τη «NOTW», την οποία έκλεισε, δεν ήταν τίποτε σε σύγκριση με τις δυνατότητες που θα του προσέφερε ο έλεγχος του 100% του BSkyB, αν κατάφερνε να τον αποκτήσει, όπως ήλπιζε, θυσιάζοντας την εφημερίδα• και πως, στα 58 χρόνια της καριέρας του στα μέσα ενημέρωσης, ο Ρούπερτ Μέρντοκ έχει γνωρίσει πολλές αναποδιές, αλλά ώς τώρα τα έχει καταφέρει μάλλον καλά.
http://www.tanea.gr/
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...