Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Δημοσιογραφία των... ντετέκτιβ

Tabloids a TwitterImage by noodlepie via Flickr
Διευρύνονται οι έρευνες μετά το σκάνδαλο της «News of the World», για τηλεφωνικές υποκλοπές και παράνομες παρακολουθήσεις σε πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία, τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως ιδιωτικούς ντετέκτιβ προκειμένου να αποκαλύψουν πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή διασήμων.
 
Το γραφείο του επιτρόπου Επικοινωνιών της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι πριν από τρεις μήνες η αστυνομία ζήτησε να της δοθούν τα συμπεράσματα έρευνας η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και αφορούσε τη χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ στον Τύπο. 
 
Σύμφωνα με το BBC, στο πόρισμα αναφερόταν ότι «300 δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται για 31 διαφορετικά έντυπα, απευθύνθηκαν σε τουλάχιστον 4.000 περιπτώσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ από τους οποίους ζήτησαν να μάθουν απόρρητες πληροφορίες - τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες αυτές αποκτήθηκαν παράνομα». 
 
Η ανεξάρτητη αυτή ελεγκτική αρχή, που ασχολείται με θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, εντόπισε ότι η ταμπλόιντ «Daily Mail» ήταν εκείνη οι συντάκτες της οποίας απευθύνθηκαν τις περισσότερες φορές σε ιδιωτικούς ερευνητές και ακολουθούσαν η «Sunday People», η «Daily Mirror» και η «Mail on Sunday». 
 
Η «News of the World» του Ρούπερτ Μέρντοκ που ενεπλάκη στο πρόσφατο σκάνδαλο - και σταμάτησε να κυκλοφορεί πριν από δύο εβδομάδες - ήταν μόλις πέμπτη στη λίστα! Αν υπολογίσει πάντως κανείς ότι στις 11.000 σελίδες με σημειώσεις του ντετέκτιβ Μάλκερ, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της «News of the World» βρέθηκαν αποδείξεις για παρακολουθήσεις τηλεφώνων 4.000 ανθρώπων, οι παρακολουθήσεις από τα 31 αυτά έντυπα, που κατεγράφησαν, πρέπει να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. 
 
Μάλιστα, η έρευνα δεν αφορά μόνο υποκλοπές, αλλά και μια πρακτική η οποία στον βρετανικό Τύπο αποκαλείται «blagging», δηλαδή την πλαστοπροσωπία προκειμένου να πάρουν πληροφορίες από συγγενείς ή φίλους για κάποιον.
 
Προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, η αστυνομία προσέθεσε άλλους 15 αξιωματικούς στην ομάδα που ασχολείται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 60. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Σκότλαντ Γιαρντ, και «στον πολλαπλασιασμό των αιτημάτων για βοήθεια σχετικά με το θέμα από το κοινό και τους δικηγόρους» - δηλαδή όλο και περισσότεροι Βρετανοί ζητούν να μάθουν εάν τους παρακολουθούσαν και ποιοι.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Ομως εκτός από τη Βρετανία τώρα ανησυχεί και η Αυστραλία, πατρίδα του Ρούπερτ Μέρντοκ και έδρα πολλών ΜΜΕ που ανήκουν σε αυτόν. Η κυβέρνηση της Καμπέρας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης νέου νόμου προστασίας της ιδιωτικής ζωής, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία, ώστε να διευκολύνονται οι διώξεις κατά των ΜΜΕ. Ο νόμος που ισχύει σήμερα επιτρέπει τις διώξεις για παραβιάσεις που συνδέονται με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, όμως κανένα άρθρο του δεν αναφέρεται απευθείας στην ιδιωτική ζωή. Στην Αυστραλία ο Μέρντοκ ελέγχει περίπου τα 2/3 του εθνικού και επαρχιακού Τύπου, πακέτα μετοχών των ομίλων Sky News και Fox Sports και σκοπεύει να αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας τηλεόρασης Australia Network. Την ίδια ώρα που η πίεση αυξάνεται στην Αυστραλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά το σκάνδαλο στη Βρετανία, η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ προειδοποίησε τη News Limited, θυγατρική του ομίλου Μέρντοκ στην Αυστραλία, ότι θα πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολες ερωτήσεις».
Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ/ ΤΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...