Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη

Ο τρόπος που τα ΜΜΕ πρόβαλαν την υπόθεση της μικρής Μαρίας (φωτογραφία) αναπαράγει ραστιστικά στερεότυπα, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Για «στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων εναντίον πληθυσμιακών ομάδων που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο μισαλλοδοξίας και αδυναμίας σεβασμού του διαφορετικού», κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή το πώς χειρίστηκαν τα ΜΜΕ την υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας, που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.


Παράλληλα, η αρχή συνδυάζει τα παραπάνω προβλήματα με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών κατά την εκτεταμένη και επανειλημμένη χρήση της εικόνας τους καθώς και στοιχείων της προσωπικής ζωής τους από τα ΜΜΕ, για λόγους τηλεθέασης, ενώ πρόσφατα ο Συνήγορος έγινε αποδέκτης και αναφοράς για τον χειρισμό των ΜΜΕ, στην υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας.


Με αφορμή την παραπάνω περίπτωση, τα ζητήματα που απασχολούν την ανεξάρτητη αρχή ως προς τον ρόλο των ΜΜΕ είναι κυρίως:

Η κατ' εξακολούθηση και καθ' υπερβολή προβολή και ο σχολιασμός της εικόνας και των στοιχείων της προσωπικής ζωής του ανηλίκου, ενώ έχει εκλείψει ο λόγος δημοσιοποίησης της εικόνας του.
Η αυθαίρετη γενίκευση αρνητικών σχολίων σε βάρος μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας (των Ρομά εν προκειμένω), με αφορμή περιστατικό που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και η εκτεταμένη αναπαραγωγή, ιδίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών αντιλήψεων.
Όπως αναφέρει η αρχή, βάσει της νομοθεσίας, της νομολογίας και των αποφάσεων των οικείων αρχών (ΕΣΡ), η παρουσίαση ανηλίκων θυμάτων ή ευρισκομένων σε δύσκολη κατάσταση κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού, δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου και, σε κάθε περίπτωση, ύστερα από γραπτή άδεια των ασκούντων τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια όπως ο μηχανισμός του Amber Alert.

Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ έγγραφο προτείνοντας:

α) την έκδοση οδηγιών σχετικά αφενός με τη χρήση της εικόνας και των προσωπικών στοιχείων των παιδιών, αφετέρου με τον τρόπο παρουσίασης προσώπων και γεγονότων, ώστε να μην ενθαρρύνεται ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία.

β) την εγρήγορση των φορέων εποπτείας ως προς τον εντοπισμό και έλεγχο παρόμοιων περιστατικών αντιδεοντολογικού χειρισμού από τα ΜΜΕ.

γ) την οργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των δημοσιογράφων σχετικά με τη δεοντολογία και τον ενδεδειγμένο χειρισμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι.

Στην εκπαίδευση αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη είναι διατεθειμένος να συνδράμει με τη γνώση και την εμπειρία του στο πεδίο της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...