Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η Ρωσία απελαύνει Αμερικανό δημοσιογράφο χωρίς εξήγηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian για πρώτη φορά μετά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, η Μόσχα απαγορεύει την δυνατότητα σε δημοσιογράφο των ΗΠΑ να μείνει στη χώρα 


Η Ρωσία απέλασε έναν δημοσιογράφο που ζούσε στη Μόσχα, για πρώτη φορά μετά τον ψυχρό πόλεμο, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να επηρεάσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Ο λόγος για τον David Satter - έναν διακεκριμένο πρώην ανταποκριτή των Financial Times, και συγγραφέα τριών βιβλίων για τη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση. Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, την ημέρα των Χριστουγέννων του ανακοίνωσαν ότι του εχει απαγορευτεί η παραμονή στη χώρα.

Ο Satter είχε εγκατασταθεί στη ρωσική πρωτεύουσα από τον Σεπτέμβριο. Τον περασμένο μήνα ταξίδεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο για να ανανεώσει τη βίζα του. Όμως εκεί του ανακοινώθηκε από τον Alexy Gruby, έναν διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας μια έτοιμη, γραπτή δήλωση που έλεγε: ".. Τα αρμόδια όργανα έχουν αποφασίσει ότι η παρουσία σας στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι επιθυμητή. Σας έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία"

Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές τα «αρμόδια όργανα» είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η υπηρεσία αντικατασκοπείας, ενώ η συγκεκριμένη ορολογία της δήλωσης του διπλωμάτη χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις κατασκοπείας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Michael McFaul, έθεσε το ζήτημα του Satter στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Rybakov. Μετά την απέλασή Satter, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε μια διπλωματική διαμαρτυρία και ζήτησε εξηγήσεις, κάτι στο οποίο αρνήθηκαν να απαντήσουν οι αρχές της Ρωσίας.

Για πολλούς η απέλαση Satter θεωρείται έκπληξη αφού έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αμνηστία που έδωσε ο Πούτιν σε διάφορους υψηλού προφίλ πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρώην ολιγάρχης Mikhail Khodorkovsky, οι "Arctic 30" ακτιβιστές της Greenpeace και τα δύο μέλη του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως μια προσπάθεια για βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Σότσι, που αρχίζουν στις 7 Φεβρουαρίου.
Πάντως οι απελάσεις δυτικών ανταποκριτών ήταν σήμα κατατεθέν της εποχής του ψυχρού πολέμου.

Μιλώντας στο Guardian, ο Satter - που είναι σήμερα 66 ετών -, δήλωσε: «Η θέση μου είναι ότι η απαγόρευση αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...