Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για διάλυση εκδοτικής εταιρείας

Το ΕΔΑΔ δικαίωσε σήμερα την προσφυγή της εκδοτικής εταιρείας Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. και του γενικού της διευθυντή Ζουμπεγίρ Περιχάν κατά της Τουρκίας και καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, το τουρκικό κράτος υποχρεούται να καταβάλει 5.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş.


Η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει στην κατάσχεση τριών τευχών ενός περιοδικού της Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş., τα οποία θεωρήθηκε ότι παραβίαζαν το νόμο επειδή προπαγάνδιζαν υπέρ του ΡΚΚ, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία, όπου θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, όπως και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας ζήτησε, με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, τη διάλυση της εκδοτικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι οι εκδοτικές της δραστηριότητες στρέφονταν κατά της δημόσιας τάξης.

Η δικαστική απόφαση για την διάλυση της εταιρίας εξεδόθη το 2001 και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...