Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

O Νίκος Μάνεσης στα χωριά της Άρτας.

Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.


Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 23:45, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στα χωριά της Άρτας.

 

Το αλλιώτικο σχολείο και το μάθημα στην πλατεία

Στη Γραμμενίτσα της Άρτας βρίσκεται το μουσικό σχολείο. Το σχολείο στεγάζεται σε τέσσερα κτίρια! Σ’ ένα παλιό πρώην καφενείο, σ’ ένα πρώην κατάστημα και σ’ ένα λυόμενο. Οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα ακόμη και στο προαύλιο κυρίως όταν πρόκειται να κάνουν πρόβες για μεγάλα μουσικά σύνολα. Εκεί, τους συναντά η κάμερα της εκπομπής. Χωρίς παράπονα αλλά με πολλή μουσική, μιλούν με τη φωνή της ελπίδας και της αισιοδοξίας, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες μπορείς να παράγεις πολιτισμό.

Η μάχη με τη λάσπη και η βυθισμένη Καλεντίνη

Η επόμενη στάση είναι στο βυθισμένο από το φράγμα χωριό της κάτω Καλεντίνης, το οποίο φαίνεται μόνο για κάποιους μήνες το χρόνο. Η εκπομπή είναι τυχερή γιατί είναι η περίοδος που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ένα χωριό φάντασμα, αλλά και άτυχη γιατί μια λάθος πληροφορία και μια λάθος στροφή φέρνουν το συνεργείο σχεδόν μέσα στην κοίτη του ποταμού, σε ιδιαίτερα λασπώδες έδαφος που σαν κινούμενη άμμος καταπίνει τα πάντα.

Η περιπέτεια ξεκινά. Η μάχη με τη λάσπη, στη μέση του πουθενά, κρατά για ώρες. Η πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από τρακτέρ αποτυγχάνει. Μια επιχείρηση με τρία αγροτικά οχήματα στήνεται προκειμένου να συνεχιστεί το ρεπορτάζ.

Το freddoτσίπουρο και ο φιλόσοφος
Ήταν ιατρικός επισκέπτης στην Αθήνα, άφησε, όμως, τα πάντα πίσω του και ξεκίνησε μια νέα πορεία. Τώρα, μένει σε ένα τροχόσπιτο και ξεναγεί τους τουρίστες στον Άραχθο, με άλογα.

Μια διαφορετική προσέγγιση της κρίσης και ένα παράδειγμα ζωής που δείχνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βγούμε από τον λαβύρινθο των προβλημάτων.

Οι… τσακωμένες
Ένα χωριό και δύο κάτοικοι που δεν λένε ούτε καλημέρα ο ένας στον άλλον. Τα περίεργα που μπορεί να συναντήσει κάνεις στο δρόμο του.

Στα διβάρια του Αμβρακικού με το φρουρό της Λιμνοθάλασσας

Η λιμνοθάλασσα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι ψαράδες του συνεταιρισμού αλλά και οι λαθραλιείς. Το απομονωμένο νησάκι στη μέση της λιμνοθάλασσας είναι το κέντρο επιχειρήσεων. Φιλοξενεί ραντάρ με το οποίο ο συνεταιρισμός των ψαράδων διαφυλάσσει τα δικαιώματά του. Ο «φύλακας της λίμνης», ψαράς και αυτός, μιλά για τις βάρδιες της μοναξιάς και της απομόνωσης μακριά από την οικογένειά του.

«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...