Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Σπουδαία έργα Ελλήνων δημιουργών εμπλουτίζουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ελεύθερης ΕΡΤ3

Η αρχή γίνεται  στις 20:30, με την ταινία σε Α΄ προβολή «Santa Barbara – Φαντάσματα στην Κερύνεια» του Νίκου Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσφερε το έργο του στην ΕΡΤ3 εκφράζοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή του στον αγώνα απέναντι στο Μαύρο. Σάντα Μπάρμπαρα ήταν το όνομα ενός σαπιοκάραβου που πήρε τη μορφή ενός παλιού πειρατικού για τις ανάγκες μιας ταινίας. Το έργο είχε πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλλερς και γυρίστηκε στην Κερύνεια τους τελευταίους μήνες του 1973. Η ταινία δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες. Στην Κύπρο διαδόθηκε ότι ήταν μια συγκαλυμμένη επιχείρηση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην προετοιμασία της εισβολής του τουρκικού στρατού τον Ιούλιο του 1974.

Την Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, την ίδια ώρα, προβάλλεται η ταινία «Ο κ. Λεονάρδος και οι άλλοι» σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Θεοδοσίου. Ο κ. Λεονάρδος, ένας πλανόδιος κινηματογραφιστής, έφτασε στο Καστόρι της Λακωνίας το 1905 για δύο προβολές κινηματογράφου, δεν πρόλαβε όμως γιατί αρρώστησε και πέθανε. Η ταινία αναζητά αυτούς που συνέχισαν το έργο του. Η κάμερα διατρέχει όλη την Ελλάδα και συναντά ανθρώπους μοναδικούς, γεμάτους πάθος, βάσανα και νοσταλγίες. Τους βλέπει να ανασκαλεύουν παλιές μηχανές προβολής σε σκοτεινά υπόγεια, να ξεθάβουν κιτρινισμένα χαρτιά και φωτογραφίες, να αγγίζουν το κινηματογραφικό  φιλμ λες και πρόκειται για μετάξι και χάνεται στις αναμνήσεις τους καταγράφοντας απίθανες ιστορίες.

Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013, στις 20:30, η ΕΤ3 προβάλλει την ταινία «Κουρσάλ». Ο Νίκος Θεοδοσίου εμπνέεται από το μοναδικό  στον κόσμο κινηματογράφο που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου. Η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τον μυθικό κινηματογράφο γίνεται αγχώδης, καθώς χάνεται σε ένα ομιχλώδες τοπίο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης, στο διάστημα περίπου ενός αιώνα,  που η επίσημη ιστορία προκλητικά αγνοεί. Οδηγοί σ’ αυτό το ταξίδι οι Γιάννης Ταμτάκος και Νίκος Μπιλιλής. Ο πρώτος, με μια πλούσια ιστορία στο εργατικό κίνημα και μια σκληρή πορεία που του επιφύλαξε η πολιτική του τοποθέτηση, αρχικά στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στον αναρχισμό. Ο δεύτερος, με μια παθιασμένη σχέση με το κινηματογραφικό φιλμ που σχοινοβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και τη διάσωση της  φιλμικής κληρονομιάς. Κι η θάλασσα, άλλοτε ήρεμη, πνιγμένη  στο πρωινό πούσι, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη, περιμένει πάντα το Κουρσάλ…

Ακολουθούν έργα του Ροβήρου Μανθούλη, καθώς και η ταινία «Αθέατος Σκηνοθέτης» του Νίκου Θεοδοσίου που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...