Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Αγγλία: Τα τηλεοπτικά δικαιώματα που... άγγιξε ο Μίδας

Η επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι θα κάνει πιο ενδιαφέρουσα την Πρέμιερ Λιγκ εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων
«Γκόλντεν Λιγκ» θα πρέπει να αποκαλείται στο εξής η Πρέμιερ Λιγκ, λόγω του πακτωλού χρημάτων που θα μοιράσει στις 20 ομάδες της στις επόμενες τρεις σεζόν.

Το πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου, που κάνει πρεμιέρα σήμερα για τη σεζόν 2013-2014, έγινε ακόμα πλουσιότερο - τόσο που το Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει με φτωχό συγγενή.

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβαλε στο ταμείο της την τελευταία σεζόν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ 70,8 εκατ. ευρώ. Τόσα θα πάρει εφέτος η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση, ενώ η πρωταθλήτρια θα κερδίσει περίπου 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια απ' όσα παίρνει από την UEFA η πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Τα εξωπραγματικά αυτά ποσά, ακόμη και για πρωταθλήματα όπως το ισπανικό και το γερμανικό, εξασφαλίστηκαν μέσω των φαραωνικών συμφωνιών για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων την τριετία 2013-2016 που θα αποφέρουν συνολικά έσοδα στους αγγλικούς συλλόγους 6,4 δισ. ευρώ!

Φούσκα; Ο χρόνος θα δείξει. Ωστόσο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας BT που πλήρωσε 286 εκατ. ευρώ τη σεζόν για να μεταδίδει 38 ζωντανά παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ ανακοίνωσε ότι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι συνδρομητές για τα αθλητικά της κανάλια. Το BSkyB του Ρούπερτ Μέρντοκ, που στηρίζει την ύπαρξή του στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ, έχει 10,4 εκατ. συνδρομητές ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων στο εξής θα πληρώνουν συνδρομή και για τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα για να μην χάνουν αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος.

Η Πρέμιερ Λιγκ, σε αντίθεση με την Πριμέρα Ντιβισιόν ή το Καμπιονάτο, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της - και επομένως και το ενδιαφέρον των φιλάθλων - λόγω του τρόπου κατανομής των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τα έσοδα από τις συμφωνίες με ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, που για την επόμενη τριετία υπολογίζονται στα 2,33 δισ. ευρώ, θα μοιραστούν εξίσου στις 20 συμμετέχουσες στο πρωτάθλημα.

Τα χρήματα από τις συμφωνίες στη Βρετανία, που είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, θα μοιραστούν σε ποσοστό 50%, ισόποσα.

Επιπλέον, 25% θα μοιραστεί ανάλογα με τη θέση που θα κατακτήσει στη βαθμολογία μία ομάδα και το υπόλοιπο 25% θα δοθεί στους συλλόγους βάσει του αριθμού των αγώνων τους που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία οικονομική ισορροπία που επιτρέπει και στους πιο αδύναμους να παρουσιάζουν ένα αξιόμαχο σύνολο και να διατηρούν ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού.

Το φετινό πρωτάθλημα δεν θα είναι μόνο το πλουσιότερο αλλά και ένα από τα πιο συναρπαστικά των τελευταίων ετών.

Ανάλυση του Bloomberg Sports δείχνει ότι η Τσέλσι θα είναι πιθανότατα η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο σε ποσοστό 35,1% συγκεντρώνοντας 81,7 βαθμούς έναντι 80,8 της Μάντσεστερ Σίτι και 80,3 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την κατάκτηση της τέταρτης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ θα κατακτήσει η Αρσεναλ, ενώ πρώτες υποψήφιες για να υποβιβαστούν είναι κατά σειρά οι Κρίσταλ Πάλας (65,7%), Χαλ (58,7%) και Κάρντιφ (31,1%).

Η Πρέμιερ Λιγκ ξεκινάει δύο εβδομάδες προτού κλείσει το θερινό μεταγραφικό παράθυρο και στο διάστημα αυτό είναι πιθανόν να αλλάξουν οι ισορροπίες με δυο-τρεις εντυπωσιακές κινήσεις των ομάδων.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...