Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Το άδοξο τέλος της καριέρας μιας μεγάλης δημοσιογράφου...

Σίγουρα, η Έλεν Τόμας, η πρύτανης των δημοσιογράφων, που καλύπτει από τις αρχές της θητείας του Τζων Φ. Κέννεντι, τις δραστηριότητες των προέδρων στον Λευκό Οίκο, φανταζόταν κάπως διαφορετικά την αποχώρησή της από τη θέση με την οποία την έχει ταυτίσει το αμερικανικό κοινό: τη θέση στην πρώτη - πρώτη σειρά των 49 "πολύτιμων" καθισμάτων στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, ακριβώς μπροστά από το βήμα του προέδρου. Και είθισται ο εκάστοτε πρόεδρος να της δίνει πρώτα τον λόγο έναντι των άλλων συναδέλφων της. Η Τόμας, δύο μόλις μήνες πριν κλείσει τα 90 της χρόνια, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πάρει τη σύνταξή της από τον όμιλο των εφημερίδων Χιρστ, όπου εργαζόταν.
Αιτία της ξαφνικής αυτής παραίτησης της δημοσιογράφου, που κατέχει το ρεκόρ να έχει καλύψει ούτε λίγο ούτε πολύ 10 Αμερικανούς προέδρους (ενώ πολλά από τα βιβλία της έχουν γίνει μπεστ σέλερ), ήταν μια δήλωσή της σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ραβίνου Ντέιβιντ Νέσενοφ, που, στις 27 Μαΐου της είχε ζητήσει να κάνει ένα σχόλιο για το Ισραήλ, την ώρα που οργισμένοι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από τον Λευκό Οίκο, με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση κατά του ειρηνικού στολίσκου που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. "Πείτε τους να ξεκουμπιστούν από την Παλαιστίνη". "Θυμηθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί είναι υπό κατοχή και ότι πρόκειται για τη γη τους, ότι δεν είναι η Γερμανία ούτε η Πολωνία", πρόσθεσε σχετικά με τους Παλαιστινίους. Οι Ισραηλινοί "μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι τους, στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αμερική και οπουδήποτε αλλού", είχε πει η Τόμας, όπως φάνηκε στο βίντεο στην ιστοσελίδα RabbiLive.com.
Η λιβανέζικης καταγωγής, γεννημένη στο Κεντάκι (στις 4 Αυγούστου, την ίδια ημέρα με τον Μπάρακ Ομπάμα), Χέλεν Τόμας είναι γνωστή για τις φιλελεύθερες (με την αμερικανική έννοια) απόψεις της και για το ότι δεν χαριζόταν σε κανέναν πρόεδρο. Έτσι όταν ο Ομπάμα της έδωσε για πρώτη φορά τον λόγο, ρώτησε: - Γνωρίζετε κάποια χώρα στη Μέση Ανατολή που να διαθέτει πυρηνικό όπλο (υπαινιγμός στο Ισραήλ); Με την ελάχιστα διπλωματική, αλλά και ανιστόρητη απάντησή της (πλέον σχεδόν δεν υφίστανται Ισραηλινοί έποικοι σε παλαιστινιακά εδάφη που να προέρχονται από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη όπως πριν και κατά τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του Ισραήλ, οι περισσότεροι μεταναστεύουν από τις ΗΠΑ για λόγους θρησκευτικούς ή από όλο τον κόσμο, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα για εγκατάσταση σε οικισμούς), η Τόμας δεν απολαμβάνει της τιμητικής "εξόδου" που της άξιζε. Σχεδόν σύσσωμος ο αμερικανικός Τύπος καταδίκασε τις δηλώσεις της, παρά την ανασκευή των λεχθέντων της (http://helenthomas.org).
Πάντως, πλην του ατυχούς περιστατικού, η Τόμας πρέπει να μείνει στην ιστορία για αυτό που πραγματικά είναι: μια πεπειραμένη δημοσιογράφος, με μια αιχμηρή ματιά στην ίδια τη φύση του επαγγέλματός της. Στο βιβλίο της "Κέρβεροι της δημοκρατίας;" τόνιζε ότι οι σημερινοί πολιτικοί συντάκτες είναι πολύ υποταγμένοι στην εξουσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...