Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Και Ρώσος τραπεζίτης στο κυνήγι της «Le Monde»

Le Monde logoImage via Wikipedia
Δισεκατομμυριούχος Ρώσος τραπεζίτης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αγορά της γαλλικής ιστορικής εφημερίδας «Le Monde». Η αποκάλυψη αυτή εγείρει και νέα ερωτήματα για την συντακτική ανεξαρτησία της εφημερίδας για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία μετά τις αποκαλύψεις για πιέσεις του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ώστε η εφημερίδα να αγοραστεί από φιλικό σε εκείνον όμιλο και όχι από το τρίπτυχο επιχειρηματιών που στηρίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο 43χρονος ιδιοκτήτης της τράπεζας «My Bank», Gleb Fetisov, σύμφωνα με πληροφορίες το νούμερο 42 στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ρωσίας με περιουσία ύψους 1,3 δις ευρώ, παραδέχτηκε ότι ενδιαφέρεται για τη «Le Monde» σε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant».
«Δεν πρόκειται για κάποιο βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό σχέδιο. Για μένα, αυτή η συμφωνία είναι πρώτα απ’ όλα ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Σκοπεύω να αναπτύξω την εφημερίδα και να διατηρήσω την κυριότητα της πλειοψηφικής συμμετοχής» τόνισε, δηλώνοντας ότι η «Le Monde» αποτελεί ένα δείγμα της παλιάς αγοράς των ΜΜΕ που με τα χρόνια μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο.
Ο Fetisov, πρώην γερουσιαστής στο κόμμα του Ρώσου Πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρεμβαίνει στο newsroom της «Le Monde». «Έχουμε μία σαφή ιδέα για το πως να αναδιαρθρώσω τα χρέη και να κερδίσω χρήματα χωρίς να επηρεάζεται η δημοσιογραφική πλευρά. Υποστηρίζω θερμά μία δομή που αποτρέπει την πολιτική επιρροή στη σύνταξη και στο προσωπικό της εφημερίδας» είπε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχουν ευκαιρίες διεύρυνσης της βάσης των διαφημίσεων της εφημερίδας λόγο του ενδιαφέροντος των ρωσικών επιχειρήσεων, κυρίως των κρατικών, να προσελκύσουν γαλλικές επενδύσεις.
Η «Le Monde» δεν είναι απλά μία, έστω και ιστορική εφημερίδα. Ο όμιλος ελέγχει την αντίστοιχη ιστοσελίδα καθώς και τα περιοδικά «Le Monde Diplomatique», «Courrier International», «Telerama και La Vie». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για το Νικολά Σαρκοζί είναι σημαντική η πολιτική γραμμή του ομίλου στις εκλογές του 2012. Γι’ αυτό και αντέδρασε έντονα στην πρόταση εξαγοράς της εφημερίδας από τους επιχειρηματίες Νιελ, Μπερζέ, Πιγκάς που κλίνουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και διατηρούν στενούς δεσμούς με τους αντιπάλους του Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Ντομινίκ Στρος Καν.
Στόχος του Νικολά Σαρκοζί, είναι η δημιουργία ενός προσκείμενου σε αυτόν επιχειρηματικού σχήματος για την εξαγορά της εφημερίδας. Με τον χρηματοδότη να έχει ήδη βρεθεί. Πρόκειται για τον επικεφαλής του ομίλου France Telecom-Orange και στενό φίλο του Σαρκοζί, Στεφάν Ρισάρ.
Πάντως αν ο Fetisov καταφέρει να αποκτήσει τη «Le Monde» θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος Ρώσος επενδυτής στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καθώς ο 25χρονος Alexander Pugachev, γιος του Ρώσου τραπεζίτη και συμμάχου του Πούτιν, Sergei Pugachev, αγόρασε την «France Soir» το 2009. ΠΗΓΗ TVXS
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...