Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Οργή ιταλικού Τύπου για το «νόμο φίμωτρο» του Μπερλουσκόνι


Η ιταλική εφημερίδα La Republicca κυκλοφόρησε σήμερα με την πρώτη σελίδα της λευκή για να διαμαρτυρηθεί για τον πολύ αμφιλεγόμενο νέο νόμο που περιορίζει τη χρησιμοποίηση τηλεφωνικών υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες, καθώς επίσης και τη δημοσιοποίησή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στη μέση της πρώτης σελίδας της εφημερίδας, στην οποία υπάρχει ο τίτλος La Repubblica, εμφανίζεται μόνον ένα κίτρινο post-it που γράφει "ο νόμος-φίμωτρο αρνείται στους πολίτες το δικαίωμα να είναι ενημερωμένοι". "Μια λευκή πρώτη σελίδα για να γνωστοποιήσει, στους αναγνώστες και στη χώρα, τη βία που ασκήθηκε μέσω ενός νόμου" ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα των εφημερίδων "να ενημερώνουν τους πολίτες", εξηγεί στη δεύτερη σελίδα ο διευθυντής της La Republicca, Έτσιο Μάουρο.

"Είναι φανερό πως όλο αυτό είναι απαράδεκτο, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για τους πολίτες, για το δημοκρατικό σύστημα", προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Ο νόμος προβλέπει βαρειά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 450.000 ευρώ για τη δημοσίευση τηλεφωνικών υποκλοπών στα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες εκδοτών και δημοσιογράφων, οι οποίοι μπορεί επίσης να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης.

Η ιταλική Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υιοθέτησε αυτό το νόμο, ένα από τα πιο επίμαχα μέτρα του οποίου προβλέπει να περιορίζονται οι τηλεφωνικές υποκλοπές σε 75 ημέρες. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται κατά τρεις ημέρες τη φορά. Η παράταση αυτή πρέπει να εγκρίνεται κάθε φορά από ένα σώμα τριών δικαστών και ο περίπλοκος αυτός μηχανισμός επικρίνεται τόσο από την ιταλική Δικαιοσύνη όσο και από την αστυνομία.

Η εφημερίδα Corriere della Sera χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα "μαύρη ημέρα" για τη δικαιοσύνη και η εφημερίδα L' Unità δημοσίευσε τον κύριο τίτλο της με γραμματοσειρά που χρησιμοποιούνταν όταν ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή την Ιταλία και ήλεγχε τα μέσα ενημέρωσης.

Το συνδικάτο των δημοσιογράφων κάλεσε σε απεργία για τις 9 Ιουλίου και κήρυξε "ολοκληρωτική αντίσταση χωρίς τέλος".

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει πως είναι έτοιμα να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο εάν ο νόμος περάσει στη σημερινή μορφή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πράγμα αναμενόμενο, καθώς η κεντροδεξιά έχει και εκεί την πλειοψηφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...