Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Απολύουν τις παρουσιάστριες στο ΒΒC όταν... γεράσουν

ΛΟΝΔΙΝΟ Καταιγισμό καταγγελιών για σεξιστικές και ηλικιακές διακρίσεις δέχεται το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC από πρώην παρουσιάστριες, που έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια διότι «γέρασαν» και δέχτηκαν προσβλητικές παρατηρήσεις του τύπου «ήρθε η ώρα για botox». Ο αριθμός των περιπτώσεων γυναικών υπαλλήλων που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν άνιση μεταχείριση λόγω του φύλου και της ηλικίας τους έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία διετία. Μάλιστα καταγγέλλεται ότι η διοίκηση του ΒΒC, προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας στον σταθμό, πληρώνει ορισμένες από αυτές τις γυναίκες με αντάλλαγμα τη σιωπή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία υπόθεση δεν έχει ακόμη φθάσει στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο χρόνο υπήρξαν 12 περιπτώσεις γυναικών που κατηγόρησαν τον σταθμό για 
«διακρίσεις εις βάρος τους επειδή είναι γυναίκες». Το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν εννέα, ενώ το 2007 τρεις. Επιπλέον τα τελευταία τρία χρόνια το ΒΒC έχει δεχθεί καταγγελίες από τρεις γυναίκες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι υπέστησαν «άνιση μεταχείριση λόγω ηλικίας». Ο σταθμός αρνείται να αποκαλύψει σε πόσες από αυτές κατέβαλε χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να μην πάνε την υπόθεσή τους στη Δικαιοσύνη.

Η απόφαση του σταθμού να διακόψει τη συνεργασία του με την 60χρονη παρουσιάστρια ειδήσεων 
Μόιρα Στιούαρτ είναι ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα της πολιτικής που φαίνεται να ακολουθεί το ΒΒC όσον αφορά τις γυναίκες παρουσιάστριες των οποίων η ηλικία δεν θεωρείται πλέον «τηλεοπτική». Σε αυτό προστίθεται η περίπτωση της 66χρονης Αρλέν Φίλιπς, η οποία μέχρι το 2008 ήταν κριτής στη βρετανική εκδοχή του τηλεοπτικού σόου «Dancing with the Stars», αλλά ο σταθμός αποφάσισε να την αντικαταστήσει με μια νεότερη γυναίκα. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Μίριαμ Ο΄ Ράιλι, πρώην παρουσιάστριας της τηλεοπτικής εκπομπής «Countryfile». Η 52χρονη Ο΄ Ράιλι καταγγέλλει τον σταθμό για ηλικιακές διακρίσεις εις βάρος της και τον Νοέμβριο αναμένεται να καταθέσει ενώπιον εργατικού δικαστηρίου.

Η κυρία Ο΄ Ράιλι υποστηρίζει ότι η άνιση μεταχείριση που υπέστη προήλθε από τα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης του σταθμού, ενώ δεχόταν προσβλητικά σχόλια όπως «ήρθε η ώρα για botox». «Οι ηλικιακές διακρίσεις γίνονται κυρίως εις βάρος των γυναικών» σημείωσε η 
Κέιτ Κίνινμον, μέλος μιας βρετανικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών στην τηλεόραση. «Βλέπουμε πολλούς άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας στην τηλεόραση, αλλά πότε είδαμε τελευταία φορά μια γυναίκα με λευκά μαλλιά που δεν ήταν χαρακτήρας σε σαπουνόπερα;» προσέθεσε. 


ΦΩΤΟ: Η Αρλέν Φίλιπς (αριστερά), η Μόιρα Στιούαρτ (στο μέσον) και η Μίριαμ Ο΄ Ράιλι (δεξιά) είναι τρεις τηλεπαρουσιάστριες που καταγγέλλουν ότι το ΒΒC αποφάσισε να τις αντικαταστήσει όχι γιατί δεν ήταν καλές στη δουλειά τους αλλά γιατί «γέρασαν»
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=336331&dt=09/06/2010#ixzz0qU9bxAOj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας. Υβριστικά και διαφημιστικά μηνύματα ΔΕΝ γίνονται δεκτά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...